Dostupni linkovi

Grčka uložila protestnu notu Severnoj Makedoniji


Šef diplomatije Severne Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je da je Grčka uložila protestnu verbalnu notu zbog kršenja Prespanskog sporazuma, nakon što je tehnička ministarka za rad iz opozicionog VMRO DPMNE koristila staro ime države u tabli ministarstva. Tehnička ministarka za rad i socijalnu politiku Rašela Mizrahi je, pre nekoliko dana na konferenciji za medije u pozadini postavila tablu ministarstva sa starim imenom države "Republika Makedonija", umesto "Republika Severna Makedonija".

Na konferenciji za medije Dimitrov je istakao da Mizrahi tim činom, ne samo, kako se izrazio "zgazila" Ustav, već je prekršila Zakon o ratifikaciji Prespanskog dogovora, “problematizovala odnose” sa susednom Grčkom i "stvorila probleme u realizaciji dva decenijska strateška cilja otadžbine – članstvo u EU i u NATO".

"Država neće dozvoliti ovakvu infantilnost. Ministarstvo za rad nije njen privatni stan, kao što Ustav nije obični komad papira. Ministarki može da se ne dopada Ustav ili Dogovor iz Prespe, ali to joj ne daje pravo da ih ne primenjuje. Tabla Ministarstva za rad je javna isprava i niko ne može svojevoljno da je menja", rekao je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije.

Dimitrov je naveo da se u grčkoj verbalnoj noti navodi da postavljanje table sa starim imenom države u Ministarstvu za rad "predstavlja grubo kršenje Dogovora iz Prespe i dolazi nakon ponovljenog kršenja tog dogovora od strane ministarke za rad i ministra unutrašnjih poslova Republike Severne Makedonije (Rašela Mizrahi i Naće Čulev, oboje iz opozicione VMRO DPMNE) koja se protivi Prespanskom dogovoru".

"Ambasada ukazuje Ministarstvu na činjenicu da Dogovor iz Prespe, koji predstavlja stožer odnosa Grčke i Severne Makedonije, omogućava ulazak Severne Makedonije u NATO i snažnu kandidaturu za otvaranje pregovora sa EU, sa punom i aktivnom podrškom Grčke, mora da bude dosledno i stalno poštovan", ;citirao je Dimitrov, verbalnu notu od 7. februara, dodajući da je njegovo ministarstvo o ponašanju ministara iz opozicionog VMRO DPMNE obavestilo međunarodne partnere Severne Makedonije.

Dimitrov je istakao da je premijeru Oliveru Spasovskom predložio razrešenje Mizrahi pre raspuštanja parlamenta, "ukoliko svoje delovanje odmah ne vrati u okvire Ustava".

XS
SM
MD
LG