Dostupni linkovi

Kubanski disident Farinjas oslobođen iz pritvora


Havana
Havana

Poznati kubanski disident Giljermo Farinjas pušten je danas iz pritvora u kojem je bio dva dana, ali mu je zabranjeno da putuje u Brisel gde je trebalo da učestvuje na skupu o ljudskim pravima.

Farinjas (58), dobitnik nagrade Saharov Evropskog parlamenta 2010. godine, pušten je na slobodu bez optužbe ali mu je rečeno da ne sme da napušta Santa Klaru, gde živi, i to do 20. februara pod pretnjom da bude ponovo uhapšen.

"Osnovni razlog mog hapšenja je sprečavanje da odem u Evropu", rekao je Farinjas koji vodi disidentsku organizaciju Ujedinjeni antitotalitarni forum (Fantu).

Farinjas je dobio poziv da učestvuje na sastanku pododbora za ljudska prava Evropskog parlamenta. Prema njegovim rečima, kubanska politika smatra da on koristi putovanja kako bi oslabio veze između Kube i Evropske unije.

Disident je priveden u utorak u Santa Klari oko 300 kilometara istočno od Havane, pošto je krenuo u glavni grad da traži šengensku vizu u španskoj ambasadi.

Farinjas je rekao da imao dobar tretman u pritvoru i dodao da zahvaljuje Evropskom parlamentu i predsedniku Davidu Sasoliju koji su odmah zatražili njegovo oslobađanje.

Disident je proveo 11 i po godina u zatvoru i oko 30 puta je štrajkovao glađu protiv režima Fidela i Raula Kastra.

XS
SM
MD
LG