Dostupni linkovi

Komemoracija Dragoljubu Žarkoviću: Nenadoknadiv gubitak za novinarstvo


Dragoljub Žarković bio je jedan od najboljih urednika i novinara u Srbiji i njegov odlazak predstavlja nenadoknadiv gubitak ne samo za nedeljnik „Vreme“ i za novinarstvo, nego za istinu uopšte, rečeno je na komemoraciji kojoj je prisustvovao veliki broj novinara, urednika i javnih ličnosti.

Novinar „Vremena“ Milan Milošević rekao je da je Žarković 30 godina posvetio tom nedeljniku, da je držao redakciju na površini u krizama i da je umeo da otkrije talente i pruži im priliku da se razviju.

"Žarković je postavio standarde, cenili su ga i neistomišljenici, a njegove tekstove čitaćemo kao poslednju branu primitivizmu", rekla je novinarka Lila Radonjić.

Novinar Veselin Simonović naveo je da za svoj najveći uspeh u životu smatra to što je bio Žarkovićev zamenik u „Vremenu“.

Dodao je da je bio svedok da su "Žareta cenili i oni koji su bili meta njegove kritike, i vlast i opozicija, svi su hteli sa njim da se pozdrave i ako bi im ljubazno otpozdravio, mislili su da su važni".

Novinar Vremena Filip Švarm rekao je da će redakcija nastaviti da radi, ali da više ništa neće biti isto.

Osnivač i glavni urednik nedeljnika "Vreme" Dragoljub Žarković umro je 5. februara u Beogradu posle kraće i teške bolesti u 69. godini.

Žarković je bio osnivač "Vremena" i njegov glavni urednik od 1991. godine. Pre toga bio je novinar i urednik u novinskim kućama Politika (1974-1987) i Borba (1987-1990).

Ispraćaj za kremaciju Dragoljuba Žarkovića zakazan je za subotu u 14 časova.

XS
SM
MD
LG