Dostupni linkovi

SZO: Nedostatak zaštitne opreme protiv korona virusa


Svet se suočava sa hroničnim nedostatkom ogrtača, maski, rukavica i druge zaštitne opreme neophodne u borbi protiv širenja epidemije korona virusa, upozorio je direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejsus (Ghebreyesus).

SZO šalje opremu za testiranje, maske, rukavice, respiratore i ogrtače u svaki region, kazao je Tedros Izvršnom odboru ove agencije Ujedinjenih nacija na sastanku u Ženevi.

"Popodne ću razgovarati sa predstavnicima mreže za snabdevanje da bismo identifikovali uska grla,pronađemo rešenje i insistiramo na pravičnosti u distribuciji opreme," dodao je Tedros.

Prema podacima od pretka pre podne, registrovano je 31.211 zaraženih ovim virusom u Kini i 637 preminulih, kao i 270 inficiranih u 24 zemlje sa jednim smrtnim slučajem, precizirao je direktor SZO-a.

"U prethodna dva dana bilo je manje prijavljenih infekcija u Kini, što su dobre vesti, ali upozoravamo da se tome ne pridaje preveliki značaj. Brojevi ponovo mogu da krenu nagore", rekao je Tedros.

Na sastanku je bilo reči i kako nazvati virus – koji se pojavio krajem decembra na pijaci morske hrane u Vuhanu u centralnoj Kini.

SZO je dala privremeni naziv “2019-nCOV (novel coronavirus)” akutna respiratorna bolest.

"Smatramo da je veoma važno da smo dali privremeno ime kako bi se izbeglo njegovo povezivanje sa bilo kojim mesto. Verujem da ste videli mnoge medijske izveštaje koji u nazivu virusa pominju Vuhan ili Kina," kazala je epimediološkinja SZO Maria van Kerkov (Kerkhove).

"Želimo da osiguramo da nema nikakve stigma u vezi sa ovim virusom," dodala je.

Tramp: Velika disciplina u Kini u suočavanju sa virusom

Kina pokazuje veliku disciplinu u suočavanju sa širenjem zaraze virusa korona, izjavio je predsednik SAD Donald Tramp.

On je nakon telefonskog razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom na "Tviteru" napisao da "ništa nije lako", ali da će kineski predsednik biti uspješan, posebno zbog činjenice da dolazi toplije vreme.

Tramp je izrazio nadu da će virus dolaskom toplijeg vremena oslabiti i nestati.

"Velika disciplina se pokazuje u Kini. Predsednik Si snažno vodi ono što će biti veoma uspešna operacija. Blisko sarađujemo sa Kinom kako bismo pomogli!", napisao je Tramp.

Kineski predsednik je rekao Trampu da Kina u borbi protiv virusa postepeno ostvaruje rezultate i da vlasti ulažu maksimalne napore u zaustavljanju epidemije i provode najširu i najstrožu prevenciju i ostale mere.

XS
SM
MD
LG