Dostupni linkovi

Francuski istraživači u iranskom zatvoru traže da se venčaju


Roland Maršal i Fariba Adelkhah

Dvoje francuskih istraživača koji su mesecima držani u teheranskom zatvoru pod optužbom za kršenje iranskih zakona o državnoj bezbednosti podneli su molbu zatvorskim vlastima da im omoguće venčanje, izjavio je danas njihov advokat.

Fariba Adelkhah i Roland Maršal, oboje 60-godišnjaci, podneli su odvojene zahteve zatvorskim vlastima u Evinu, rekao je njihov advokat Said Deghan i izrazio zabrinutost zbog pogoršanja zdravlja Adelkhah koja štrajkuje glađu od decembra.

Iranski zvaničnici obelodanili su u julu da je Adelkhah, koja ima i francusko i iransko državljanstvo, uhapšena za špijunažu. Te optužbe su kasnije odbačene, ali su ostale one povezane s bezbednošću.

Adelkah je ugledna antropološkinja i često je putovala u Iran radi istraživanja postrevolucionarnog iranskog društva.

Francuska je u oktobru objavila da je njen kolega Maršal uhapšen kada je pokušao da je poseti. On se nalazi u muškom odeljenju zatvora u Evinu, pod optužbom za širenje propagande.

Advokat Deghan je agenicji AP rekao da se sledeće nedelje očekuje odluka o tome da li će njegovim klijentima biti omogućeno da se venčaju. Oni su partneri već 38 godina.

"Ako im se dozvoli da se venčaju, oni će moći da se sastaju i viđaju unutar zatvora", naveo je Deghan i podsetio da iranski zakoni zabranjuju vanbračne odnose.

Francuska je u decembru pozvala na razgovor iranskog predstavnika u Parizu kom je saopštila da višemesečni pritvor Adelkhah i Maršala smatra "neprihvatljivim" i zatražila dozvolu da ih posete službenici konzulata. Nije poznato da li je taj zahtev odobren.

Iran ne priznaje dvojno državljanstvo svojim građanima.

U iranskim zatvorima nalazi se nekoliko stranih državljanja i ljudi sa dvojnim državljanstvom, uključujući petoro američko-iranskih državljana.

XS
SM
MD
LG