Dostupni linkovi

Ustavni sud BiH: Odluka o Dodikovom zahtjevu na jednoj od sljedećih sjednica


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku da o zahtjevu Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine, raspravlja na jednoj od sljedećih sjednica

Ovo je saopšteno iz Ustavnog suda BiH u petak, 7. februara, nakon dvodnevne sjednice tog suda.

Pitanje zastave i njenog isticanja došlo je u fokus decembra 2018., Dodikovim dolaskom u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, gdje je bojkotovao sjednice, kada mu druga dva člana Predsjedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić, nisu popustili u namjeri da pored državne zastave u kabinetu stoji i entitetska zastava Republike Srpske.

Milorad Dodik je 7. novembra 2019. godine podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH.

U svom zahtjevu Dodik ne spori izgled i oblik zastave niti bilo koju odredbu Zakona o zastavi, već su mu sporne procedure prilikom donošenja izmjena i dopuna Zakona o zastavi iz 2004. godine prilikom kojih su one usvojene bez potvrde Predsjedništva BiH.

U saopštenju, objavljenom iz Dodikovog kabineta, prilikom upućivanja apelacije navedeni razlog za upućivanje ovog zahtjeva je "u činjenici da navedeni Zakon nije u skladu sa članom 1. stav 6. Ustava BiH u kojem se kaže da o simbolima BiH odlučuje Parlamentarna skupština, a potvrđuje ih Predsjedništvo".

Odredba ustava BiH iz stava 1. član 6 odnosi se na simbole Bosne i Hercegovine i u njoj stoji da će "Bosna i Hercegovina imati one simbole koje svojom odlukom odredi Parlamentarna skupština i potvrdi Predsjedništvo".

Dodik je, u zahtjevu za ocjenu ustavnosti, naveo da je Zakon o zastavi BiH usvojen 2001. godine, te da je tom prilikom ispoštovana procedura, s obzirom na to da je zakon usvojila Parlamentarna skupština BiH, a da je potom i Predsjedništvo BiH potvrdilo izgled i oblik zastave BiH.

Međutim, Dodik spornim smatra Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH koji je tri godine kasnije 2004., usvojila Parlamentarna skupština BiH.

"Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine 2004. godine usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, ali on nije potvrđen od strane Predsjedništva BiH, iz čega proizilazi da nije u skladu sa Ustavom BiH, odnosno da prilikom njegovog donošenja nije ispoštovana Ustavom propisana procedura iz citiranog člana 1. stav 6. Ustava BiH", navedeno je u saopštenju iz Dodikovog kabineta, od 7. novembra 2019.

Tu se još podvlači da "odredbe koje se nalaze u neustavnom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH se odnose na određivanje lokacija na kojima se ističe zastava BiH, kao i na novčane kazne zbog njenog neisticanja".

Zakon o zastavi BiH u članu 5. propisuje da zastava zvanično treba da bude istaknuta na svim zgradama državnih institucija, prilikom svih zvaničnih međunarodnih posjeta, takmičenja i drugih skupova na kojima Bosna i Hercegovina učestvuje ili je predstavljena.

Pored toga, zakon propisuje da zastava mora biti istaknuta i na prevoznim sredstvima koja koriste članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine.

Zakon o zastavi u propisanim slučajevima ne dopušta isticanje drugih zastava iz Bosne i Hercegovine zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine.

U izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, koje su za Dodika sporne, predviđaju se novčane kazne za nepoštovanje odredbi zakona o Zastavi Bosne i Hercegovine.

Kazne se kreću u iznosu od 50 evra do 3.750 evra, u zavisnosti od toga da li je prekršilac Zakona građanin, pravni subjekt ili organ vlasti.

XS
SM
MD
LG