Dostupni linkovi

Otvoren 34. Međunarodni festival 'Sarajevska zima'


Sa otvaranja 34. "Sarajevske zime"
Sa otvaranja 34. "Sarajevske zime"

Pod motom "Vrijeme za tebe - uhvati umjetnost" u Sarajevu je danas (7. veljače) otvoren 34. Međunarodni festival "Sarajevska zima". Do 21. ožujka umjetnici iz više od 60 zemalja predstavit će 123 umjetnička projekta.

U okviru otvaranja festivala planirane su mnoge izložbe, koncert indijske muzike, ulični performansi, premijere predstava, kao i ceremonija Olimpijska vatra kulture Sarajevo 2021.

Na festival je apliciralo 450 projekata, a izabrana su 123 i pozvani su umjetnici iz više od 60 zemalja.

"Samo na ceremoniji otvaranja imat ćemo 67 umjetnika iz 67 zemalja. Festival ostaje festival dijaloga i susreta umjetnika. Program festivala će biti izveden na tačno 39 lokacija", kazao je direktor festivala Ibrahim Spahić.

Umjetnici iz različitih dijelova svijeta će u okviru festivala predstaviti sa svojim performansima iz oblasti muzike, opere, baleta, drame, suvremenog plesa, cirkusa, uličnih performansa, književnosti, arhitekture, vizualne umjetnosti, filma.

Ovaj festival predstavlja tradicionalni susret umjetnika i građana svijeta, a prva sezona ovog festivala realizirana je od 21.12.1984 do 6.4.1985. godine.

Za trideset i četiri godine postojanja Festival je postao neodvojiv dio života grada i njegovih stanovnika.

U toku 1407 festivalskih dana "Sarajevske zime" izvedeno je 4.125 programa sa više od 3.500.000 posjetilaca i 43.000 učesnika.

Festival "Sarajevska zima" održava se bez prestanka tokom svih proteklih godina i postao je simbol slobode, stvaralaštva i upoznavanja sa različitim kulturama i civilizacijama svijeta i dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja i najznačajnije nagrade grada Sarajeva "Šestoaprilska nagrada Sarajeva".

XS
SM
MD
LG