Dostupni linkovi

Rusija: Izraelski udar kraj Damaska ugrozio putnički avion


Avion erbas A320 (ilustracija)
Avion erbas A320 (ilustracija)

Avion Erbas A320 sa 172 putnika morao je prinudno da sleti u vazduhoplovnu bazu Kmeimim pod kontrolom Rusije nakon što ga je sirijska protivvazdušna odbrana skoro pogodila, prenose danas izraelski mediji izveštaje ruske države novinske agencija RIA koja se poziva na portparola ruskog Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, sirijska protivvazdušna odbrana pokušala je da se odbrani od izraelskog napada kraj Damaska.

Portparol je rekao da su nakon 2.00 sata četiri izraelska aviona tipa F-16 ispalila osam raketa vazduh zemlja na predgradja Damaska ali nisu ušla u sirijski vazdušni prostor, prenela je RIA.

Posle udara koji se pripisuju Izraelu kraj Damaska rano u četvrtak usledili su kontradiktorni izveštaji o žrtvama.

Sirijski mediji su javili da je osam vojnika ranjeno dok je opoziciona posmatračka grupa navela da je u udarima na čijoj su meti bile vojne pozicije i borci koji imaju podršku Irana poginulo 23 ljudi, prenosi Beta.

Sirijska državna agencija SANA je javila da je sirijska protivvazdušna odbrana oborila većinu raketa pre nego što su stigle do meta u predgrađu glavnog grada i na jugu zemlje.

U januaru je sirijska vojska rekla da su izraelski avioni napali glavnu vazduhoplovnu bazu T4 u provinciji Homs i da je protivvazdušna odbrana oborila nekoliko raketa što je pričinilo materijalnu štetu.

U decembru je saopštila da je presretnuta raketa iz pravca Izraela uperena na mete u predgradju Damaska.

XS
SM
MD
LG