Dostupni linkovi

Nekoliko stotina migranata protestuje na srpsko-mađarskoj granici


Okupljeni traže da ih mađarski carinici puste da prođu kroz Mađarsku, jer ne žele da se zadržavaju u toj zemlji, već da nastave dalje ka drugim evropskim zemljama.  
Okupljeni traže da ih mađarski carinici puste da prođu kroz Mađarsku, jer ne žele da se zadržavaju u toj zemlji, već da nastave dalje ka drugim evropskim zemljama.  

Nekoliko stotina migranta koji su želeli da pređu iz Srbije u Mađarsku zaustavljeno je na graničnom prelazu Kelebija-Tompa. Migranti će u znak protesta ostati u međugraničnom prostoru tokom noći, javlja reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE).

Mađarska policija je saopštila da je zatvorila granični prelaz jer "ne može da obezbedi njegovo nesmetano korišćenje".

Reporterka RSE javlja da protest migranata protiče mirno, bez incidenata, kao i da su sa mađarske strane raspoređeni policajci duž graničnog prelaza.

Među migrantima je i veliki broj žena i dece. Okupljeni traže da ih mađarski carinici puste da prođu kroz Mađarsku, jer ne žele da se zadržavaju u toj zemlji, već da nastave dalje ka drugim evropskim zemljama.

Kako nam je rečeno, u Srbiju su stigli iz Maroka, Sirije, Palestine, Iraka i Irana. Neki od njih su boravili u kampovima u Srbiji, dok ima i onih koji nisu registrovani.

Vulin: Niko nas neće svađati sa susedima

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin obišao je granični prelaz na kojem su se okupili migranti. Rekao je da je na Kelebiji oko 320 migranata iz različitih zemalja, koji su, kako kaže, "izmanipulisani lažnim obećanjem da će im neko otvoriti granicu".

"Neke nevladine organizacije su im pokazivale slike autobusa koji prolaze kroz ovaj granični prelaz, gde ih svi veselo dočekuju. Oni ne znaju zašto su došli", istakao je Vulin.

Ministar odbrane je naglasio i Srbija neće dozvoliti "da je neko svađa sa susedima ili čini nešto što je protivzakonito".

Naveo je da je od pojedinih migranata čuo da traže bolje uslove u kampovima, a od nekih i da ne žele da budu u kampovima sa predstavnicima drugih nacija ili drugih država.

Napomenuo je i da će se o ovoj temi nastaviti razgovori.

"Ali, ovo neće moći dugo da traje i neće biti dozvoljeno masovno okupljanje bez razloga i organizacije", rekao je Vulin.

Ambra, jedan od muškaraca iz grupe sa kojim je razgovarao RSE, ističe da će na granici ostati "dok se ne nađe rešenje za njih".

"Ovako se ne može živeti. Kao što možete videti, tu su i žene i deca, žive na ulici, žive u šumama. Mi smo odlučili da ostanemo ovde, svi smo mi u istoj situaciji. Molimo organizacije za ljudska prava da nam pomognu. Neka dođu i neka vide kako mi živimo", kaže on.

Abdul iz Sirije ponovio je stav da se ostaje na graničnom prelazu.

"Nećemo nigde, čekamo da nam otvore granicu. Ljudi umiru. Oni koji su tu su došli iz Iraka, Sirije, gde ubijaju ljude. Želimo posao, hranu i dom. U Srbiji toga nema. Mi nemamo problem sa Srbijom, kada bi Mađarska otvorila granicu, svi bismo otišli. Prespavaću ovde. Ostaću ovde i danas i sutra", rekao je Abdul.

Migranti nose transparente na kojima piše "Otvorite granicu", "Želimo u Nemačku", i poruke "da su izbeglice, a ne kriminalci".

Poruke su ispisane na engleskom i nemačkom jeziku, a na nekim transparentima se zahvaljuju Srbiji.

Kako navode, protest je organizovan preko društvenih mreža.

XS
SM
MD
LG