Dostupni linkovi

Vučić: 'Poštujemo muslimansku zajednicu u Srbiji'


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u četvrtak generalnog sekretara Muslimanske svetske lige Rabite, Muhameda Abdela Кerima El Isu, sa kojim je razgovarao o koracima za unapređenje saradnje, izrazivši zadovoljstvo što ona počinje ovom posetom, prenosi agencija Beta.

"Vučić je pozdravio aktivnosti Rabite sa ciljem promocije tolerancije, međuverskog dijaloga i poštovanja verskih prava. On je, s tim u vezi, istakao da su od velikog značaja veze koje Rabita uspostavlja u pravoslavnom svetu, te u tom smislu posebno ceni i današnji sastanak generalnog sekretara El Ise sa patrijarhom srpskim Irinejem", saopštila je služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Vučić je rekao da "poštujemo muslimansku zajednicu u Srbiji i s velikom pažnjom brinemo o njenom položaju, a da isto tako uvažavamo sve islamske zemlje".

"Tradicija i kultura različitih islamskih zemalja su bliske srpskom narodu i kroz Pokret nesvrstanih zemalja. Zato i sada, kao suverena i nezavisna zemlja, želimo da produbimo saradnju sa Muslimanskom svetskom ligom i Organizacijom islamskih zemalja", rekao je Vučić.

On je naveo primer dobrih odnosa i odlične ekonomske saradnje Srbije sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Generalni sekretar El Isa je rekao da sa velikom radošću posećuje Srbiju, u koju je došao prijateljski i s ljubavlju, a otići će oplemenjen srpskim vrednostima.

On je naglasio koliko ceni trud predsednika Vučića za očuvanje harmonije ne samo u Srbiji, nego i u svetu.

Predsednik Srbije i generalni sekretar Rabite su se dogovorili da u Beogradu ove godine bude održana konferencija Rabite, posvećena vezama pravoslavlja i islama, kao i drugih religija, na koju bi došli predstavnici različitih verskih zajednica iz celog sveta, čime bi i Srbija bila predstavljena kao zemlja otvorena za sve vere i narode.

XS
SM
MD
LG