Dostupni linkovi

Bastać osudio napad na Kandić i odbacio odgovornost za incident


Vučićev režim ne možemo pobediti koristeći iste metode: Marko Bastać
Vučićev režim ne možemo pobediti koristeći iste metode: Marko Bastać

Predsednik beogradske opštine Stari grad Marko Bastać osudio je danas, 6. februara, "napad" na predsednicu Fonda za humanitarno pravo (FHP) Natašu Kandić i nevladine aktiviste u prostorijama te lokalne samouprave tokom promocije knjige lidera radikala, osuđenog u Haškom tribunalu za ratne zločine, Vojislava Šešelja i zatražio od nadležnih da procesuiraju "sve koji su u tom sramnom činu učestvovali".

Bastać je u pisanoj izjavi ocenio da "sinoćnje nasilje" tokom promocije knjige "U Srebrenici nije bilo genocida" lidera radikala predstavlja "napad na pravo građana da slobodno iskažu svoje mišljenje", ali i odbacio tvrdnje da snosi odgovornost za taj inicident.

"Srpska radikalna stranka (SRS) je uredno podnela zahtev za stranački skup i opština je u skladu sa zakonom odobrila korišćenje sale. Zabrana neistomišljenicima da se okupljaju u javnim prostorijama gradova i opština je naprednjački manir i ja ga neću primenjivati ni ubuduće, jer Vučićev režim ne možemo pobediti koristeći iste metode", naveo je Bastać a prenela opština Stari grad.

Ocenio je da je "indikativno" da ga napadaju "najglasniji lažni opozicionari koji se spremaju za izlazak na Vučićeve izbore i tako pristaju na ludilo u kome živimo".

"Svima njima poručujem da neću da učestvujem u cirkusu koji treba da pokaže kako i oni imaju politički stav, iako uporno ćute na to što Vučić koji je nekada decu isterivao iz vrtića zato što se drugačije prezivaju, danas to radi zato što im roditelji drugačije misle", dodao je Bastać, inače član Predsedništva Stranke slobode i pravde, koja je deo opozicionog Saveza za Srbiju.

Članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke fizički su, u sredu, 5. februara, napali aktiviste nevladinih organizacija pre početka promocije u zgradi opštine Stari grad u Beogradu.

Uoči promocije, simpatizeri radikala su grubo gurali nevladine aktiviste, a osnivačicu Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić i još dve aktivistkinje oborili su na pod.

Uz vređanja i psovke radikali su izbacili šest aktivista FHP-a, Inicijative mladih za ljudska prava i Foruma ZFD, koji se bave suočavanjem sa prošlošću, a koji su došli na promociju Šešeljeve knjige sa namerom da prisutnima podele Dosije FHP-a o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini.

Vojislav Šešelj je u Hagu osuđen na 10 godina za progona i prisilno raseljavanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992. godine.

Zločini Vojislava Šešelja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

XS
SM
MD
LG