Dostupni linkovi

Tuzla: Hospitalizovano 14 pacijenata zbog gripe


Vakcina protiv gripa A H1N1, ilustrativna fotografija
Vakcina protiv gripa A H1N1, ilustrativna fotografija

Na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla hospitalizovano je četrnaest pacijenata s gripom tipa A H1N1, među kojima i dvoje djece, potvrđeno je na konferenciji za medije te institucije, 6. februara.

Načelnik sektora za higijensko-epidemiološki nadzor, doktor Amer Čustović izjavio je kako je jedan od pacijenata u decembru prošle godine boravio u Kini, te da je pod stalnim posmatranjem doktora.

"Kod tog pacijenta se ne radi o koronavirusu, jer nema niti jednog takvog simptoma i dosta se dobro osjeća", izjavio je Čustović.

Vlada Tuzlanskog kantona u srijedu je formirala krizni štab, u skladu sa preporukama federalnog Ministarstva zdravstva.

Kako je saopšteno, zadatak štaba je da prati situaciju i reaguje u slučaju pojave zaraženih koronavirusom, te da preduzme preventivne mjere.

Usvojen je plan aktivnosti u slučaju pojave oboljelih i sumnje na oboljenje na području Tuzlanskog kantona (na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine), posebno, kako je rečeno, uzevši u obzir lokaciju Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Univerzitetski klinički centar Sarajevo i Univerzitetski klinički centar Tuzla u potpunosti su obustavili posjete, kao preventivne mjere protiv širenja virusa gripe.

Koordinacija odgovora na eventualnu pojavu korona virusa je u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG