Dostupni linkovi

Preminuo Kirk Daglas


Kirk Daglas
Kirk Daglas

Kirk Daglas (Kirk Douglas), filmska legenda i jedna od poslednjih zvezda takozvane "zlatne ere" Holivuda, preminuo je u Los Anđelesu. Imao je 103 godine.

Sin siromašnih imigranata, ruskih Jevreja, Daglas se u toku 60 godina karijere pojavio u 90 filmova.

Radio je razne poslove da bi platio školovanje na koledžu i studije na njujorškoj Američkoj akademiji dramske umetnosti.

Nakon kratke karijere na Brodveju i nakon što je služio u mornarici u Drugom svetskom ratu, Daglas se pojavio u svom prvom filmu 1946. Glavna uloga u filmu Šampion iz 1949, o nemilosrednom bokseru, koji ne dozvoljava nikome da mu se ispreči na putu, donela mu je slavu i prvu nominaciju za Oskara.

Postao je velika zvezda 1950-ih i 1960-ih, kada je osvojio još dve nominacije za Oskara za filmove Loši i lepi i ulogu slikara Vinsenta van Goga za film Žudnja za životom.

Kada se pojavio u filmu Spartak iz 1959, Daglas je angažovao scenaristu Daltona Tramba, koji se našao na holivudskoj "crnoj listi" zbog navodnih komunističkih aktivnosti, zbog čega je bio primoran da piše pod pseudonimom. Daglas se otvoreno se suprotstavio crnoj listi angažujući Tramba da piše scenario pod sopstvenim imenom.

Iako mu je Oskar izmakao tokom početka karijere, zlatnu statuetu za ukupni doprinos sedmoj umetnosti dobio je 1995. godine.

Jedva je preživeo pad helikoptera 1991. godine, a nakon šloga koji je doživeo 1996. godine skoro se potpuno povukao se iz glume.

Pomogao je i da se razbije holivudska cenzura krajem 50-ih i 60-ih godina davajući šansu brojnim ljudima iz sveta filma koji su se nalazili na crnoj listi.

Ženio se dva puta, ima četiri sina, od kojih je najpoznatiji glumac i producent Majkl Daglas.

XS
SM
MD
LG