Dostupni linkovi

Ulične akcije ’Za čist vazduh’ u nekoliko gradova Srbije


Ulične akcije tokom kojih su aktivisti lokalnih građanskih udruženja i pokreta informisali građane o merenju zagađenja vazduha i zaštiti održane su u nekoliko gradova Srbije.

U Kragujevcu se na protestu na trgu kod Skupštine grada, pored ekoloških aktivista i novinara, okupilo još pedesetak građana koji su izrazili nezadovoljstvo zbog sadašnje situacije.

Nenad Božić iz neformalne grupe građana koja se bavi problemom aero zagađenja, rekao je da se građanska svest o važnosti kvaliteta vazduha sporo budi jer, kako je naveo, oni sami svojim neodgovornim ponašanjem doprinose aerozagađenju.

Po Božićevim rečima, Kragujevac je decembra i januara samo desetak dana imao čist vazduh.

Ovom akcijom, kako je naveo, građani-aktivisti žele da izvrše pritisak na gradsku i državnu vlast da bi Agencija za zaštitu životne sredine počela i u Kragujevcu da meri količine suspendovanih čestica koje su ključni zagađivači vazduha.

U Kraljevu je protest okupio nekoliko desetina građana.Vladimir Janković, aktivista Lokalnog fronta Kraljevo rekao je okupljenima da je prrotest prrotiv zagađenja vazduha početak borbe za čist vazduh, koga je, kako je rekao, u tom gradu sve manje.

Deljenje flajera u Užicu

Protest „Borba za čist vazduh“ u Užicu bio je u obliku ulične akcije deljenja flajera, koji opominju na potrebu svakodnevne borbe za čist vazduh.

„Užice ovom uličnom akcijom pomaže borbu za čist vazduh, a ja podsećam moje sugrađane da smo pre desetak dana imali preko 550 mikrograma PM 10 čestica, a sedam dana uzastopno imali smo oko 400 štetnih čestica po kubnom metru, što je neslavni rekord Užica u Srbiji. Građani su potpuno isključeni, i ponašaju se kao da ih ovaj problem ni malo ne dotiče, iako smo imali najekstremnije zagađenje u poslednjih desetak godina“, rekao je na Gradskom trgu aktivista Zoran Filipović.

Informisanje građana u Nišu

Aktivisti Građanskog fronta delili su Nišu flajere sa informacijama o izvorima i mogućim posledicama zagadjenja vazduha. Građanima su pružene informacije o ugroženosti dece, starijih i trudnica, o načinima da se zagađnje vazduha smanji, o upotrebi prečišćavača, te vrstama zaštitnih maski i načinima za njihovo korišćenje.

“Građani i građanke su previše opterećeni dnevnim problemima i ne razmišljaju dugoročno već samo o posledicama. To je veliki problem sa kojim se suočavamo svakodnevno i nadam se da ćemo da podignemo svest ljudi deljenjem ovih flajera i ličnim obraćanjem. Mislim da je najbolji način pričanje sa ljudima jedan na jedan”, rekla je za RSE Jana Krstić iz Građanskog fronta.

Protesti i akcije protiv zagađenja vazduha organizuju se i u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji gde su prethodnih meseci zabeležene povećane koncentracije štetnih materija u vazduhu. Prema podacima sa specijalizovanog sajta Air Visual, krajem prošle i početkom ove godine u vazduhu u Srbiji zabeleženo je višestruko povećanje PM 2,5 i PM 10 čestica, koje se smatraju opasnim po zdravlje.

Nakon oštre reakcije dela stručne javnosti i građana na društvenim mrežama, Vlada Srbije je na vanrednoj sednici održanoj 15. januara donela odluku da formira telo koje će koordinirati rad svih državnih organa, obaveštavati javnost i predlagati i analizirati efekte mera koje Republika Srbija sprovodi u cilju zaštite životne sredine.

XS
SM
MD
LG