Dostupni linkovi

Dve trećine građana C. Gore podržava EU integracije


Najnovija istraživanja podgoričke agencije De facto pokazala su stabilan trend kada je riječ o podršci građana procesu evropskih intregracija. Tako je ispitivanje javnog mnjenja u decembru pokazalo da 66,4 odsto crnogorskih gradjana podržava pristupanje Crne Gore Evropskoj Uniji (EU) dok je izričito protiv samo 24,3 odsto.

Istovremeno, ako bi sada bio održan referendum o ulasku Crne Gore u EU Za bi se izjasnilo 76,2 odsto onih koji bi na referendum izašli. Kada je riječ o tome kako građani percepiraju brzinu kojom se Crna Gora kreće i EU intregracijama tu je zabilježen pad, pa je u odnosu na 2016. godinu, kada je 46 odsto ispitanika agencije De facto smatralo da Podgorica približava Briselu veoma brzo, taj broj je krajem prosle godine pao na 27 procenata.

Ipak, natpolovična većina, 55,3 odsto gradjana uvjereno je da će Crna Gora do 2025 godine postati punopravna članica Evropske Unije. Šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav smatra da je sve to jasna poruka crnogorskih građana svojim političkim predstavnicima.

”Građani nastavljaju da čvrsto vjeruju u to da će im Evropska Unija poboljšati kvalitet života i donijeti stabilnost.Zbog toga je ovo i veoma snažna poruka političkim liderima u Crnoj Gori. U EU rješavamo naše probleme i razlike dijalogom. A politički dijalog je veoma potreban Crnoj Gori danas.”

Podsjetimo, Crna Gora je pristupne pregovore sa Evropskom Unijom počela 29 juna 2012.godine. Od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja do sada je otvorila 34, a privremeno zatvorila tri.

XS
SM
MD
LG