Dostupni linkovi

Predsjednik Skupštine CG u Vašingtonu o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori


Ivan Brajović
Ivan Brajović

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, tokom posjete Vašingtonu povodom učešća na Molitvenom doručku, sreo se sa Metjuom Palmerom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja i Specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan.

Jedna od tema razgovora bila su i dešavanja u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti i pravnom položaju vjerskih zajednica, sapsteno je iz Brajevićevog kabineta, uz konstataciju da su se “sagovornici saglasili o važnosti dijaloga u smanjivanju tenzija i borbi protiv opasne kampanje dezinformisanja i propagande”.

Prema navodima iz saopštenja šefa crnogorskog parlamenta Palmer je još jednom ponovio da je Crna Gora kao multinacionalna i multivjerska država, najuspješnija priča u regionu i primjer za svoje susjede i ponudio podršku u daljem promovisanju demokratskih vrijednosti.

O situaciji u Crnoj Gori nakon usvajanja pomenutog Zakona, predsjednik Brajović je razgovarao i sa ambasadorom za međunarodne vjerske slobode Semjuelom Braunbekom, koji je piše u saopštenju “pozdravio inicijativu crnogorske vlasti za direktne razgovore, uz isticanje da vjera uvijek mora biti instrument mira a ne sukoba, te je stoga od velikog značaja nastavak dijaloga svih strana”.

Šef crnogorskog parlamenta sreo se u američkom Kongresu sa predsjednikom Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma kongresmenom Eliotom Engelom i predsjednikom Pododbora u Senatu za Evropu i regionalnu bezbjednosnu saradnju, senatorom Ronom Džonsonom.

Prema saopštenju iz Brajevićevog kabineta kongresmen Engel je rekao „da će nastojati da pomogne da se poveća prisustvo Sjedinjenih Američkih Država na Balkanu, kako bi se smanjio uticaj država koje ne djele iste vrijednosti i ciljeve”, dok je senator Džonson prenio Brajoviću “da evropskim saveznicima stalno govori koliko je bitno da Evropska unija ima dugoročnu strategiju proširenja i da je neophodno da se podrži Crna Gora u njenom integracionom procesu.”

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović je učestvovao na skupu posvećenom trenutnim izazovima Jugoistočne Evrope i ulozi sajber sigurnosti i 5G, u organizaciji američkog senatora Džejmsa Inhofa, predsjednika Odbora za oružane snage, kojem je prisustvovalo više američkih senatora.

Brajović je podsjetio da je Crna Gora usvojila Strategiju sajber bezbjednosti 2018-2021. kao i da je februaru prošle godine potpisan Memorandum o saradnji NATO i Crne Gore u oblasti sajber bezbjednosti i naglasio da je Crna Gora NATO članstvom učvrstila svoj suverenitet i teritorijalni integritet, nezavisnost i napredak.

XS
SM
MD
LG