Dostupni linkovi

Tužba protiv Đukanovića zbog korištenja vladinog aviona


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) prijavila je danas predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) i Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog sumnje da je za privatne potrebe koristio službeni avion Vlade Crne Gore.

Naime, Istraživački centar MANS je nedavno objavio priču koja navodno otkriva da je avion u vlasništvu Vlade Crne Gore 29. decembra prošle godine letio do Pariza, vrativši se odmah, i opet 9. januara ove godine, a da se iz glavnog grada Francuske vratio sjutradan – 10. januara.

Baš tog dana i neposredno nakon slijetanja aviona, istraživači MANS-a su u blizini aerodroma u Podgorici fotografisali službeni Mercedes Maybach koji se koristi za prevoz Đukanovića, u pratnji još dva službena automobila, kako odvozi putnike sa povratnog leta vladinog aviona.

Crnogorski mediji su u međuvremenu izvještavali o tome da je Đukanović sa suprugom i prijateljima viđen u Majamiju (SAD), gdje je navodno boravio za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika. Sa druge strane, ne postoje nikakve zvanične informacije o tome da je Đukanović bio u službenoj posjeti Francuskoj, niti Sjedinjenim Državama.

Prijavom tužilaštvu za zloupotrebu službenog položaja tereti se i Nataša Pešić, koja je kao generalna sekretarka Vlade Crne Gore, prema tvrdnjama MANS-a, omogućila Đukanoviću korišćenje službenog aviona za privatno putovanje.

Iz Generalnog sekretarijata javnosti još nijesu dostavili bilo kakve podatke o načinu na koji se koristi avion u vlasništvu Vlade Crne Gore, pod obrazloženjem da se time može ugroziti bezbjednost štićenih ličnosti.

XS
SM
MD
LG