Dostupni linkovi

Krivične i prekršajne prijave zbog pogibije radnika u Čortanovcima


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Inspektorat za rad obavestio je zaštitnika građana da je Osnovnom javnom tužilaštvu u Inđiji podneo krivičnu prijavu protiv neposrednog rukovodioca dvojice turskih radnika koji su 31. oktobra 2019. nastradali na gradilištu ruske kompanije "RŽD International" u Čortanovcima (opština Inđija), kao i protiv fizičkog lica koje je upravljalo kranom na gradilištu, navodi se u saopštenju zaštitnika građana.

Takođe, kako se navodi u saopštenju, podnet je i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka "protiv poslodavca i odgovornog lica u pravnom licu koji nije izvršio prijavu radova nadležnoj inspekciji rada na propisan način i u propisanom roku, kao i protiv poslodavca koji je radno angažovao nastradale radnike, državljane Turske Republike, zbog toga što prethodno nije za iste pribavio radnu dozvolu shodno Zakonu o zapošljavanju stranaca".

Inspektor rada je, kako se navodi, izvršio vanredni inspekcijski nadzor na dan pogibije radnika i izrekao i usmenu zabranu rada korišćenjem korpe na kamionskoj autodizalici, gde su radnici poginuli.

Ove informacije Inspektorat za rad, koji radi u okviru Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dostavio je jer je, kako je Radio Slobodna Evropa (RSE) ranije pisao, zaštitnik građana tražio od Inspektorata da obavesti ovu instituciju o svim aktivnostima i merama koje je eventualno preduzimao u prethodnom periodu u pogledu kontrole primene zakonskih odredbi o bezbednosti na radu na gradilištu u Čortanovcima.

Nakon dostavljanja ovih informacija o podnošenju prekršajnih i krivičnih prijava, zaštitnik građana je obustavio postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Inspektorata za rad.

Ipak, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije odbilo je da informacije o tome šta je utvrđeno tokom inspekcijskog nadzora na ovom gradilištu dostavi RSE sa obrazloženjem da Inspektorat ne daje te informacije „u cilju istrage koju pored inspekcije rada vode i drugi nadležni organi”.

RSE je izveštavao o ovom slučaju pogibije dvojice turskih državljana, a reč je, prema navodima portparolke Hitne pomoći u Novom Sadu Ivane Ramović, o muškarcima starosti 24 i 25 godina.

XS
SM
MD
LG