Dostupni linkovi

Radončić: Nama je važno da hrvatska granica bude neprobojna


Fahrudin Radončić i Davor Božinović, Zagreb
Fahrudin Radončić i Davor Božinović, Zagreb

"Resetirali smo odnose i naše će agencije raditi na najbolji mogući način", kazao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić nakon susreta sa hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem.

Ilegalne migracije su prvenstveno sigurnosno pitanje, a netko je u Bosni i Hercegovini te tri godine migrantske krize, kaže Radončić, prespavao.

"Bosna i Hercegovina ne može državama Europske unije garantovati isti nivo sigurnosti, jer su naše sigurnosne i obavještajne službe na granici kapaciteta. Dobili smo povratnike iz Sirije i sa drugih ratišta. Dobili smo ekstremno veliki broj migranata čije je identificiranje veoma, veoma teško. Nažalost, mislim da smo imali situaciju da je netko u Bosni i Hercegovini, pa i izvan nje, prespavao tri godine migrantske krize", upozorio je Radončić.

Jer, u te tri godine nisu mijenjani zakonski ni podzakonski akti, nije primljen na posao nijedan novi granični policajac. Sada jedan granični policajac čuva 25 kilometara BH granice, a manjka ih 1.200 da bi stanje bilo zadovoljavajuće, kaže bh. ministar.

Radončić je zatražio i dobio obećanje hrvatske strane da će zajedno lobirati u Europskoj uniji da se migrantsko pitanje shvati u prvom redu kao sigurnosno, a ne samo kao humanitarno pitanje.

"Analize situacije s migrantima nam se podudaraju", kazao je ministar Božinović i najavio suradnju dvaju ministarstava na dnevnoj razini, pogotovo u pitanju krijumčarenja ljudima.

Prošle je godine ulovljeno njih gotovo tisuću, ova godine već 95 i to je jedan od najbrže rastućih oblika organiziranog kriminala, upozorio je hrvatski ministar.

"Na tom području moramo ojačati suradnju sa službama BiH, ali i službama drugih zemalja ove regije, jer ne možemo se dovesti u situaciju da krijumčari iz ovih zemalja i šire dobro surađuju, a da suradnja naših službi kaska za njihovim suradnjom", kaže Božinović.

Dogovorena je pojačana suradnja graničnih policija, koja je već sada primjerna, i dosljedna provedba postojećih sporazuma, pogotovo onog o readmisiji u dijelu ubrzanog postupka za povrat i ponovni prihvat većih grupa ljudi koji se ilegalno nalaze na prostoru jedne ili druge zemlje.

Ravnatelj hrvatske policije Nikola Milina iznova je odbio prozivanja o grubom postupanju hrvatske policije prema migrantima, a ministar Radončić založio se da hrvatska granica bude nepropusna, i u interesu BiH.

"Nama je kao Bosni i Hercegovini iznimno važno da hrvatska granica bude apsolutno neprobojna za ilegalne migrante, iz sigurnosnih i svih drugih razloga, Ako je ta granica neprobojna, nije benefit samo u tome da će Hrvatska ostvarivati svoje ciljeve na putu prema Schengenu, nego ćemo postići pragmatičnu poziciju da ruta preko Bosne i Hercegovine, više ne bude tako atraktivna i da će nas izbjegavati", naglasio je Radončić.

On je najavio da će učiniti sve da Bosna i Hercegovina ne postane, kako je kazao, "parking za migrante".

On za dvadesetak dana ide u Beograd, a potom u Podgoricu.

"Mislim da je obaveza Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine da relaksira odnose u regionu koji u jednom trenutku nisu bili dobri, jer vjerujem da mi, ali i naše komšije crpimo najbolje benefite", najavio je Radončić.

XS
SM
MD
LG