Dostupni linkovi

Vlasnik FK 'Levski' iz Bugarske uhapšen u Emiratima


Ilustracija
Ilustracija

Vasil Božkov, vlasnik jednog od glavnih bugarskih fudbalskih klubova, "Levskog" iz Sofije, uhapšen je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pod optužbom za organizovani kriminal,, objavio je u nedelju generalni tužilac Bugarske, Ivan Gešev.

Gešev je rekao da je u petak dobio obaveštenje o hapšenju Božkova i njegovom pritvaranju i da će tražiti njegovo izručenje.

Tužilaštvo u Sofiji je izdalo evropsku poternicu za Božkovom, koji se smatra i najmoćnijim šefom u sektoru igara na sreću, koji je pobegao u inostranstvo.

On je predmet nekoliko optužbi koje se tiču njegovih aktivnosti u igrama na sreću, posebno za zločin u organizovanoj bandi i reketiranje.

Pretresene su njene kancelarije i dom u Sofiji.

Njegove kompanije su optužene da su iskoristile "rupu u zakonu" da bi utajile više od 210 miliona leva (107 miliona evra) poreza.

Bugarska je u sredu donela zakon o uspostavljanju državnog monopola na igre na sreću.

Po istraživanju Instituta Galup, 57 odsto Bugara igra igre na sreću, koje donose tri odsto BDP-a te zemlje, što je, posle Malte, najveći udeo igara u BDP u Evropskoj uniji.

Bugarske poreske vlasti su 2017. godine dobile ;samo 70 miliona evra poreza na promet u tom sektoru koji je procenjen na 1,5 milijardi evra.

XS
SM
MD
LG