Dostupni linkovi

Pompeo u Kazahstanu upozorio na kineske investicije i uticaj


Privlačnost kineskih investicija ide uporedo sa gubitkom suvereniteta: Majk Pompeo
Privlačnost kineskih investicija ide uporedo sa gubitkom suvereniteta: Majk Pompeo

Američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je u nedelju vlasti Kazahstana da budu obazrive prema kineskim investicijama i uticaju i pozvao tu centralnoazijsku zemlju i druge da se pridruže zahtevima da Kina obustavi represiju nad manjinama.

Donoseći poruku sličnu onoj koju je više puta ponovio u drugim zemljama, Pompeo je kazahstanskim zvaničnicima rekao da privlačnost kineskih investicija ide uporedo sa gubitkom suvereniteta i da one mogu da naškode, umesto da pomognu, dugoročnom razvoju zemlje.

"U potpunosti podržavamo slobodu Kazahstana da izabere da posluje s kojom god zemljom želi, ali sam uveren da države dobijaju najbolje rezultate kada su partneri američkih kompanija. Dobijete fer dogovore. Dobijete stvaranje radnih mesta. Dobijete transparentne ugovore. Dobijete kompanije koje brinu o životnoj sredini", kazao je Pompeo.

Kratku posetu Kazahstanu Pompeo je počeo sastankom s etničkim Kazahstancima čije porodice su ili nestale ili su pritvorene u Kini, koja sprovodi represiju nad muslimanima i drugim etničkim i verskim manjinama u regionu Sinđijang, na zapadu zemlje.

"Zaštita osnovnih ljudskih prava određuje dušu države. SAD pozivaju sve zemlje da nam se pridruže u zahtevu za momentalno okončanje te represije", kazao je Pompeo.

Očekuje se da će Pompeo isto reći i u Uzbekistanu, gde je stigao danas posle podne i odmah se sastao s verskim liderima kako bi razgovarao o verskim slobodama. On će se sutra sastati sa zvaničnicima Uzbekistana i razgovarati o bezbednosti s ministrima spoljnih poslova pet centralnoazijskih država.

XS
SM
MD
LG