Dostupni linkovi

Liban: Protest ispred Ambasade SAD protiv Trampovog plana


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Više od 200 Libanaca i Palestinaca protestovalo je u nedelju kod Ambasade SAD u Libanu protiv plana Bele kuće za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Demonstranti pod palestinskim zastavama okupili su se na putu koji vodi do Ambasade, a libanska vojska i policija su bile u pripravnosti. ;Neki demonstranti su uzvikivali: "Smrt Americi! Smrt Izraelu! Mi ćemo umreti, Palestina će preživeti!".

Oko podneva demostranti su uklonili žičanu ogradu i stigli do metalne koju su postavile bezbednosne snage, te ih je policija rasterala biber-sprejom.

Najmanje tri demonstranta su odneta s mesta protesta.

Demonstranti su se potom razišli, a neki su bacali kamenice na pripadnike bezbednosnih snaga.

U Libanu žive desetine hiljada palestinskih izbeglica i njihovih potomaka.

U 12 izbegličkih logora u toj zemlji protestvalo se otkako je predsednik SAD 28. januara u Vašingtonu predstavio mirovni plan.

U arapskom svetu plan SAD je mahom ocenjen kao uveliko u korist Izraela, a Palestincima nudi ograničenu samoupravu na delovima okupirane Zapadne obale.

Izraelu plan omogućava da anektira sva svoja naselja na toj teritoriji i da zadrži skoro čitav istočni Jerusalim gde bi Palestinci da bude glavni grad njihove buduće države.

U subotu je palestinski predsednik Mahmud Abas objavio prekid svih veza s Izraelom i SAD.

On je to rekao u govoru na sastanku Arapske lige u Kairu gde su ministri spoljnih poslova arapskih zemalja kritikovali Trampov plan smatrajući ga smetnjom za bliskoistočne mirovne napore.

XS
SM
MD
LG