Dostupni linkovi

Uz pjesmu ‘Bella ciao’ Rijeka zvanično postala Europska prijestolnica kulture


Rijeka
Rijeka

Izvođenjem "Opere industriale" u riječkoj luci, u subotu je u Rijeci i zvanično počela godina Europske prijestolnice kulture (EPK).

Pred više hiljada gledatelja, koji su i sami sudjelovali u izvedbi, nastupio je veliki broj glazbenika koji su svirali kako na klasičnim instrumentima, tako i u pratnji brusilica, čekića i drugih alata.

U velikom finalu opere ansambl je odsvirao 11-minutntnu verziju čuvene italijanske partizanske pesme “Bella ciao”, a potom je usledio vatromet.

Tokom čitavog događaja, na ekranu su se smenjivale poruke “Tolerancija”, “Različitost”, “Antifašizam”, “Mir”, “Umetnost”, “Evropa”, “Kultura”.

Organizatori su istakli da pred očima Evrope Rijeka odaje poštovanje svojim radnicima, umetničkoj avangardi i tradiciji kraja koji je okružuje, a ujedno podseća na osnovne društvene vrednosti na kojima je izgrađena moderna Evropa, prenela je Hrvatska radiotelevizija.

U subotu se tokom dana desio manji incident kada je zastava Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), postavljena u okviru instalacije "Rijeka, koraci i vrijeme" u kojoj su predstavljene zastave država kojima je Rijeka u svojoj istoriji pripadala, zalivena crvenom bojom. Među izloženim zastavama bile su i zastave Kraljevine Italije i nemačkog Trećeg Rajha.

Policijska uprava primorsko-goranska je potvrdila da je priveden osumnjičeni i da je u toku kriminalističko istraživanje. Ofarbana zastava zamenjena je novom.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel rekao je da istoriju ne možemo promeniti.

"Jedna od ideja projekta EPK bila je 'aktivni građani u aktivnom gradu', a neki, koji ne vole projekat ili ne žele da razumeju šta se radi, aktivni su na ovaj način", rekao je Obersnel.

Postavši Europskom prijestolnicom kulture, Rijeka je uvrštena na popis šezdesetak europskih gradova koji su ovu titulu nosili do sada poput Dublina, Liverpoola, Atene, Roterdama, Genove i mnogih drugih.

Europska prijestolnica kulture je titula koju od 1985. godine dodjeljuje Europska komisija u natjecanju među gradovima koji moraju dokazati da kulturu vide kao važno područje svojeg razvoja i svoje preobrazbe.

Projekt Europske prijestolnice kulture (EPK) donosi ulaganja financijskih sredstava u razvoj kulture u gradu koji ponese titulu – i to javnih europskih sredstava, nacionalnih, regionalnih i lokalnih, ali i doprinos sponzorskih sredstava.

Rijeka je ujedno i prvi hrvatski grad koji nosi ovaj naslov.

XS
SM
MD
LG