Dostupni linkovi

Poljska kupuje 32 aviona F35 za 4,6 milijarde dolara


Poljske vlasti potpisale su danas u bazi Demblin ugovor o kupovini 32 američka vojna aviona pete generacije F35 za 4,6 milijarde dolara koji će početi da patroliraju u vazdušnom prostoru Poljske 2026. godine.

"Ovo je neobično važan dan za poljsko vojno vazduhoplovstvo, za poljske pilote vojnih lovačkih aviona, za bezbednost Poljske, za bezbednost celog našeg dela Evrope", kazao je na svečanosti potpisivanja ugovora vrhovni komandant Oružanih snaga, predsednik Poljske Andžej Duda.

Ministar odbrane Marijuš Blaščak potpisao je ugovor po kojem će kompanija "Lokid Martin" 32 aviona F35 u verziji A - za konvencionalno poletanje i sletanje, za 4,6 milijarde dolara staviti na raspolaganje Poljskoj 2024. ali najpre za obuku pilota u SAD, dok će prvih 16 F35 početi da operiše u Poljskoj tek 2026. godine.

"F35 je vrh vrhova. To je lovac neuporediv sa bilo kojim drugim. Vojnim vazduhoplovstvima koja ga imaju daje veliku prednost. Kupovina tih aviona je element poljske strategije zastrašivanja", kazao je uoči potpisivanja ugovora ministar Blaščak.

Plan da modernizuje vazduhoplovstvo kupovinom američkih aviona F35 poljsko Ministarstvo odbrane predstavilo je 2017. godine a pregovori su ubrzani u proleće prošle godine posle serija kvarova i havarija starih ruskih aviona MIG-29 kojima raspolaže poljsko Vojno vazduhoplovstvo.

Ugovor o kupovini je - osim informacija o ceni, tipu F35 i roku kada bi trebalo da bude isporučen obavijen velom tajne, kao što su bili i pregovori.

Ni poslanici Sejma poljskog parlamenta iz Odbora odbrane nisu dobili informacije o detaljima transakcije, o udelu poljske vojne industrije u njemu, pošto su predstavnici Ministarstva odbrane na ta pitanja izašli iz sale, javlja danas poljski list "Gazeta viborča".

Poljska opozicija ne zamera vladi premijera Mateuša Moravjeckog sam izbor aviona F35, već to što je kupovina pripremljena neuobičajeno brzo, bez tendera, bez pokušaja da poljska vojna industrija dobije "ofset programe". Ukazuju i na cenu, odnosno da je Belgija dobila 34 aviona za 4,25 milijarde dolara, znači jeftinije nego Poljska.

XS
SM
MD
LG