Dostupni linkovi

Keiko Fudžimori opet u pritvoru zbog istrage o korupciji


Keiko Fudžimori dolazi na sud u Limi sa svojim suprugom, 20. januar 2020.
Keiko Fudžimori dolazi na sud u Limi sa svojim suprugom, 20. januar 2020.

Posle teškog poraza stranke Narodna snaga na izborima za peruanski kongres, njena liderka Keiko Fudžimori je vraćena u pritvor zbog optužbi o nelegalnim isplatama od brazilske građevinske kompanije Odebreht koja je stotinama miliona dolara podmićivala političare širom Latinske Amerike.

Liderka opozicije u Peruu Keiko Fudžimori (Fujimori) vraćena je u pritvor dok traje istraga protiv nje zbog optužbi da je nelegalno dobijala novac od brazilske građevinske kompanije, što bi zajedno s ubedljivim porazom njene partije na izborima moglo dovesti do smanjenja uticaja političke dinastije koju je započeo njen otac, bivši predsednik Alberto Fudžimori koji je u zatvoru zbog kršenja ljudskih prava, pišu svetski mediji.

Preventivni pritvor

Sud u Peruu u utorak je naložio da se Fudžimori vrati u zatvor zbog istrage o pranju novca, manje od tri meseca pošto je Ustavni sud te zemlje odlučio da su prethodnim 13-mesečnim pritvorom prekršena njena prava, navodi Blumberg (Bloomberg).

Sudija je naveo da je preventivni pritvor na 15 meseci odgovarajuća mera kako bi se zaštitila istraga, pošto su tužioci naveli da imaju nove dokaze da je Fudžimori uzimala novac od različitih kompanija uključujući brazilskog građevinskog giganta Odebrehta (Odebrecht) za predsedničku kampanju 2011. Takođe je navedeno da je Fudžimori pokušala da to prikrije i prikaže kao donacije pojedinaca, tužilaštvo tvrdi da postoji opasnost da će omesti istragu.

Odluka suda je, kako ocenjuje Blumberg, novi udarac za njenu stranku Narodna snaga, koja je pretrpela ubedljiv poraz na izborima u nedelju kada je dobila 12 od 130 mesta u kongresu, dok je prethodno imala 72.

Predsednik Martin Biskara (Vizcarra) je raspustio Kongres pre četiri meseca zbog sukoba s opozicijom oko antikorupcijskih mera.

Dugogodišnji skandal

Hapšenje Fudžimori je deo šire akcije peruanskih tužioca koji godinama vode borbu protiv korupcije, ističe Asošijetid pres (Associated Press).

U poslednjih deset godina zbog veza s Odebrehtom su izdati nalozi za hapšenje četiri bivša peruanska predsednika, navodi AP, dodajući da je jedan od njih uhapšen u SAD i čeka izručenje, dok je jedan izvršio samoubistvo kada je policija pripremala njegovo hapšenje.

Keiko Fuidžimori je izgubila predsedničke izbore 2016. za manje od jedan odsto glasova, ali je njena stranka Narodna snaga, dobila komotnu većinu u kongresu koju je iskoristila da pokrene proces za opoziv tadašnjeg predsednika Pedra Pabla Kučinskog (Kuczynski).

Narodna snaga je došla do dokumenata koji su pokazali da je Kučinski imao konsultantsku firmu koja je dobila velike sume od brazilske kompanije. Suočen s opozivom i malom podrškom u kongresu, Kučinski je podneo ostavku 2018, ukazuje agencija.

Sada će Fudžimori morati da sprema svoju odbranu iz zatvora suočena s dugim suđenjem, ali u međuvremenu njen uticaj opada, dok je, kako navodi AP, njena partija duboko podeljena od 2018, kada je njen brat, kongresmen Kendži Fudžimori (Kenji), izbačen iz stranke. Njihov otac je osuđen na 25 godina zatvora. Ipak, mnogi Peruanci i dalje hvale starijeg Fudžimorija, tvrdeći da je popravio privredu i porazio gerilske grupe koje su terorisale zemlju 90-ih godina.

Istraga o korupciji ili politički progon?

Keiko Fudžimori, koja je 2011. i 2016. tesno izgubila na predsedničkim izborima, i dalje ima uticaj u peruanskoj politici, premda je njena popularnost strmoglavo opala tokom procesa za pranje novca, ocenjuje agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Odrasla je tokom duboko polarizujuće decenije vladavine njenog oca Alberta Fudžimorija od 1990. do 2000. godine, navodi AFP, ukazujući da je Keiko Fudžimori stala na stranu oca kada je njena majka Susana Higuči (Higuchi) optužila predsednikove ljude da su je mučili i razvela se od njega 1994. Kada je majka otišla, Keiko je sa 19 godina praktično preuzela dužnosti prve dame.

Obrazovana je u SAD i udala se za Amerikanca Marka Vilanelu (Villanella) s kojim ima dve ćerke.

Njen otac Alberto Fudžimori, koji sad ima 81 godinu, u zatvoru je zbog zločina protiv čovečnosti. Sud ga je proglasio odgovornim za masakre ljudi za koje je tvrdio da su teroristi 1991. i 1992. godine, uključujući jedan incident u kojem je vod smrti oteo i ubio univerzitetskog profesora i devet studenata.

Keiko Fudžimori je optužena da je dobila 1,2 miliona dolara u nelegalnim isplatama od Odebrehta koji je priznao da je od 2004. dao najmanje 29 miliona dolara peruanskim zvaničnicima i da je podmićivao četiri bivša peruanska predsednika. Skandal s tom kompanijom, ukazuje AFP, nadilazi Peru, pošto je najveća latinoamerička građevinska kompanija dala stotine miliona dolara mita da bi dobila unosne ugovore u 12 zemalja.

Fudžimori negira krivicu, tvrdeći da su optužbe protiv nje politički motivisane, ali je izgleda i odustala od političkog povlačenja, ukazuje BBC.

Ona je posle odluke suda objavila ranije snimljeni video u kojem je navela da "to nije pravda" i poručila da će dati "politički odgovor na to političko proganjanje", što je, ocenjuje britanski servis, izgleda promena u njenoj strategiji, budući da je prošle godine rekla da će prestati da se bavi politikom i da će se posvetiti porodici.

Fudžimori je takođe rekla da će njen suprug, koji je štrajkovao glađu tokom njenog ranije pritvora, tražiti podršku stranih vlada i grupa za njeno oslobađanje, dok je su njeni advokati najavili žalbu.

Uprkos pravnim problemima, porodica Fudžimori je zadržala podršku tvrdokornih pristalica, ali, kako ukazuje BBC, politički komentatori kažu da izbori u nedelju sugerišu da je fudžimorizam, politički pokret nazvan po porodici bivšeg predsednika, možda konačno propao.

Lekcija iz Perua

Razočarenje Perua svojim političkim sistemom je zastrašujuća lekcija šta se može desiti kada političari ne rade na unapređenju zemlje i javnost izgubi veru u demokratski proces, ocenjuju u "Mišljenjima" u Vašington postu (The Washington Post) Francisko Toro (Francisco Toro) i Džejms Bosvrot (James Bosworth).

Posle ostavke Kučinskog zbog skandala s Odebrehtom, Fudžimori, čija je partija vodila proces za opoziv, takođe je pod istragom zbog novca od brazilske kompanije, što je Peruance dovelo do zaključka da su svi političari isti, ocenjuje se u tekstu i ukazuje da je na izborima u nedelju u kongres ušlo 10 partija od kojih nijedna nije dobila više od 10 odsto glasova, dok je nevažećih bilo više od 22 odsto.

Posle ostavke Kučinskog, na čelo zemlje je došao njegov potpredsednik Viskara. Partija Keiko Fudžimori besramno je blokirala antikorupcijske mere novog predsednik, koji je na kraju raspustio kongres, što je podržalo više od 80 odsto Peruanaca, ali na kraju na izborima nisu imali jasnu alternativu koju bi podržali, ocenjuju kolumnista lista Toro i Bosvort, autor izveštaja o rizicima u Latinskoj Americi.

Time je Biskara u bizarnoj poziciji - jedini je političar s realnom podrškom u Peruu, ali nema svoju partiju i nepokolebljivo tvrdi da će se povući sledeće godine, što će, kako navode autori teksta, ostaviti politički vakum.

Peru ima vrstu besa javnosti i manjka liderstva koji su često omogućavali prostor antisistemskim populistima i autoritarnim liderima da obećaju nešto bolje, ali se to prosto ne dešava ovog puta. Utoliko je razočarenje u Peruu političkim sistemom zastrašujuća lekcija šta se dešava kada političari ne rade na unapređenju svoje zemlje i javnost izgubi veru u demokratski proces, zaključuju autori, uz upozorenje da bes nije strategija.

XS
SM
MD
LG