Dostupni linkovi

Hrvatska: Kaznena prijava za ubojstvo Ibrahima Dedića


Hrvatska policija, ilustracija
Hrvatska policija, ilustracija

Zagrebačka policija podnijela je kaznenu prijavu protiv 49-godišnjaka kojeg se osnovano sumnjiči da je 3. srpnja 1999. godine sa više hitaca iz vatrenog oružja u zagrebačkoj četvrti Peščenica ubio bankara Ibrahima Dedića, izvijestio je na konferenciji za novinare u Zagrebu voditelj službe općeg kriminaliteta zagrebačke policije Zvonimir Petrović.

Osumnjičeni se u istrazi branio šutnjom.

On ima trostruko državljanstvo - Švicarske, Hrvatske i Nizozemske, bio je sudionik Domovinskog rata te je bio pripadnik nekoliko profesionalnih postrojba Hrvatske vojske.

Posljednjih 10-ak godina živio je u Švicarskoj, gdje je i rođen. Policija je čekala nekoliko godina da osumnjičeni dođe u Hrvatsku kako bi potvrdila svoju sumnju da je upravo on pred više od 20 godina ubio Dedića.

Petrović kaže da je riječ o višegodišnjem vrlo složenom istraživanju u kojem je proveden "veći broj izvidnih i dokaznih radnji" te vještačenja, među kojima i biološko.

„Mogu reći da policija cijelo vrijeme nije zaboravila taj slučaj, da su se cijelo vrijeme prikupljala saznanja koja su se dodatno provjeravala i razrađivala tako da se razradom jednog prikupljenog saznanja došlo do sumnje kod konkretnog počinitelja,“ zaključio je Petrović.

Ibrahim Dedić ubijen je na kućnom pragu kasno navečer 3. srpnja 1999. godine.

On je 1989. osnovao prvu privatnu banku na prostoru SFRJ „Promdei“, koja je početkom devedesetih imala preko 40 poslovnica u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji.

Prozivalo ga se za sumnjive poslove u Sloveniji i BiH, a u Hrvatskoj je više puta bio meta neuspjelih atentata, tvrdio je da mu se prijeti i da ga se pokušava ucijeniti. Upozoravao je na to policiju, ali nije dobio policijsku zaštitu, zbog čega je njegov sin bezuspješno tužio hrvatsku državu.

Tijekom rata u BiH pomagao je bošnjačke izbjeglice u Hrvatskoj.

.

XS
SM
MD
LG