Dostupni linkovi

Trump pokreće radnu grupu za borbu protiv korona virusa


Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pokrenula je radnu grupu sa ciljem spriječavanja širenja smrtonosnog korona virusa u Sjedinjenim Državama jer se država sprema da evakuira još američkih državljana iz epicentra izbijanja epidemije u kineskom gradu Wuhanu.

U izjavi od četvrtka, američki State Department rekao je da će Washington organizovati dodatne evakuacijske letove iz Wuhana oko 3. februara.

Nije rečeno koliko će aviona rasporediti i za koliko ljudi, ali su naveli da će putnici biti podvrgnuti pregledima i medicinskom nadzoru.

Skoro 200 Amerikanaca, uglavnom diplomata i njihovih porodica evakuisano je iz Wuhana ove sedmice i nalaze se u dobrovoljnom karantinu u vojnoj bazi u Kaliforniji.

Bijela kuća je također najavila formiranje predsjedničke radne grupe od 12 članova koja će voditi odgovor administracije na virus, uključujući praćenje i ograničavanje širenja bolesti.

"Rizik od zaraze Amerikanaca i dalje je nizak i sve agencije rade agresivno na monitoringu razvoja situacija kako bi informisali javnost", saopšteno je iz radne grupe, prenosi Reuters.

Vrhovni dužnosnici Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, Nacionalni zavod za zdravstvo, Odjel domovinske sigurnosti, Odjel za prevoz i državni ured također će služiti u ovoj radnoj grupi.

XS
SM
MD
LG