Dostupni linkovi

Štrajk upozorenja radnika Hrvatske pošte u Mostaru


Radnici Hrvatske pošte ispred upravne zgrade firme
Radnici Hrvatske pošte ispred upravne zgrade firme

Radnici Hrvatskih pošta (HP) Mostar okupili su se u četvrtak, 30. januara, u jutarnjim satima ispred upravne zgrade firme, gdje su održali jednosatni štrajk upozorenja. To je drugo okupljanje radnika HP-a Mostar od septembra prošle godine.

“Najvažniji razlog su male plate. Možda to nekome izgleda ko ima penziju 370 maraka, ja razumijem to, mi nosimo te mirovine i znam kako je njima, deset puta gore nego nama, ali ne želimo čekati da nam se dogodi što se dogodilo Aluminiju, Žitoprometu, Sokolu i tako”, izjavio je novinarima predsjednik Nezavisnog sindikata HP-a Mostar, Tomislav Erić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata HP Mostar, Tomislav Erić je podsjetio da su nakon prethodnog štrajka, inače održanog u septembru, tražili povećanje plata između 20 i 30 posto, ali da im je rečeno da je to “malo previše”.

Kazao je kako je onda sindikat spustio svoje zahtjeve na petnaest posto za poštare, čistačice i vozače, zatim deset posto za šalterske radnike i kartiranje, te pet posto za ostale.

“Odgovorili su nam nešto. Uglavnom, uvijek ista priča, odugovlači se”, rekao je Erić, dodajući da su upravi 9. decembra prošle godine poslali dopis-zahtjev za sastankom do kraja januara.

“Nisu se udostojili za 45 dana da nam odgovore”, kazao je Erić, istakavši da je rukovodstvo firme tek nakon zahtjeva za štrajkom u ponedjeljak poslao svoj odgovor i mišljenje, u kojem zakazuju sastanak za 28. februar.

Prema njegovim riječima, Pošta ima oko 700 zaposlenih, pri čemu ima 28 direktora ili zamjenika direktora, pa ispada da je svega 25 radnika po direktoru.

Šta kaže uprava

U povodu najavljenog jednosatnog štrajka upozorenja Nezavisnog sindikata djelatnika Hrvatske pošte (HP) Mostar, Uprava HP Mostar se ranije oglasila saopćenjem za javnost u kojem su naveli kako “ne postoji razlog za štrajk”.

U saopćenju su naveli kako su, “sukladno važećim odredbama Kolektivnog ugovora za područje poštanske djelatnosti, propisane obveze u cijelosti ispunjene prema svim radnicima”, odnosno da se plaće redovno isplaćuju bez kašnjenja, isplaćuje se topli obrok, troškovi prijevoza na posao, regres, naknada za minuli rad na ukupan radni staž, naknade za vjerske blagdane, te naknada za rad noću.

Radnici u toku štrajka upozorenja
Radnici u toku štrajka upozorenja

Također se isplaćuje naknada za otežane uvjete rada za poštare, naknade za slučaj smrti, za rođenje djeteta, naknada u slučaju nastanka teških bolesti i invaliditeta, otpremnine prigodom odlaska u mirovinu, poštuje se u cijelosti pravo na korištenje godišnjeg odmora, kao i ostala zakonom i Kolektivnim ugovorom predviđena prava.

“Slijedom svega navedenog ne vidimo razlog za štrajk upozorenja, ali za otvaranje dijaloga vezano za poboljšanje Kolektivnog ugovora koji istječe u svibnju 2020., stojimo na raspolaganju”, naveli su iz Uprave HP-a Mostar.

XS
SM
MD
LG