Dostupni linkovi

Grčka planira plutajuću ogradu na moru zbog izbjeglica


Kamp Morija na ostrvu Lezbos
Kamp Morija na ostrvu Lezbos

Grčka želi da postavi plutajuću prepreku u Egejskom moru kako bi spriječila dolazak migranata i izbjeglica iz Turske na ostrva, rekao je ministar odbrane Nikos Panagiotopoulos, prenosi agencija Rojters.

U proteklih nekoliko godina kroz Grčku je na putu ka EU prošlo više od milion sirijskih izbjeglica i drugih migranata. Sporazumom između EU i Turske 2016. godine smanjen je broj dolazaka, ali na grčkim ostrvima kampovi su i dalje pretrpani izbjeglicama i migrantima.

Grčka želi da kupi prepreku poput mreže dužine 2,7 kilometara koja bi bila na moru kod ostrva Lezbos, gdje se nalazi pretrpani kamp Morija.

Izbjeglice preseljene sa ostrva u unutrašnjost Grčke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

U dokumentu u kojem Vlada poziva na dostavljanje ponuda, navodi se da bi mreža trebalo da se izdiže 50 centimetara iznad površine mora i da na sebi ima oznake vidljive i tokom noći.

"Poziv za postavljanje plutajuće prepreke je korak u pravom smjeru i vidjećemo kakav će biti rezultat", rekao je Panagijotopulos.

On je istakao da će to biti prirodna prepreka i da će biti efikasna, ukoliko bude funkcionisala kao na ostrvu Evros.

Grčka je 2012. godine duž svoje sjeverne granice sa Turskom postavila ogradu od betona i bodljikave žice kako bi zaustavila dolazak migranata u tom dijelu zemlje.

Prema podacima Visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR), prošle godine je 59.726 migranata i izbjeglica došlo do obala Grčke. Skoro 80 odsto je došlo na ostrva Kijos, Samos i Lezbos.

XS
SM
MD
LG