Dostupni linkovi

Sastanak Komiteta za vanredne situacije SZO


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da će se danas, 30. januara, članovi Komiteta za vanredne situacije sastati iza zatvorenih vrata kako bi donijeli odluku da li će zbog brzog širenja koronavirusa iz Kine biti proglašena globalna vanredna situacija.

"U proteklih nekoliko dana, virus se proširio i na neke druge zemlje, zbog čega izaziva zabrinutost posebno zbog prenosa sa čovjeka na čovjeka. Iako je broj zaraženih izvan Kine, relativno mali, postoji potencijal za širu epidemiju", rekao je danas direktor SZO Tedros Gebrejesus.

On je pritom pomenuo Njemačku, Vijetnam i Japan.

Brojne zemlje najavile su razne planove za izolaciju više stotina stranih državljana.

Australija, Južna Koreja, Singapur i Novi Zeland na dvije sedmice poslaće u karantin sve evakuisane bez obzira da li pokazuju simptome oboljenja, dok SAD i Japan planiraju uvođenje dobrovoljnih izolacija na kraći period.

Kontrola korona virusa u državama Zapadnog Balkana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Japansko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je za dvije od tri evakuisane osobe utvrđeno da su zaražene koronavirusom, ali da ne pokazuju simptome.

Tri slučaja izolovana su među 206 Japanaca koji su juče evakuisani u Tokio iz kineskog grada Vuhana epicentra epidemije.

Kineska Nacionalna komisija za zdravlje saopštila je nešto ranije da je broj potvrđenih smrtnih slučajeva od koronavirusa u Kini povećan na 170, a da je broj zaraženih pacijenata porastao na 7.711.

Skoro svi smrtni slučajevi do sada su prijavljeni u provinciji Hjubei gdje u blokadi živi oko 60 miliona ljudi. Virus se pojavio prošlog mjeseca na pijaci sa divljim životinjama u gradu Vuhanu.

XS
SM
MD
LG