Dostupni linkovi

Oštre reakcije na zabranu ruža na pakistanskom univerzitetu


"Studentkinjama nije dozvoljeno da stavljaju ruž na usne".

Takvo naređenje je bilo izdato studentkinjama na univerzitetu u delu Kašmira pod pakistanskom upravom, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Ako budu viđene, biće kažnjene na licu mesta", navodi se u obaveštenju Univerziteta Azad Džamua i Kašmira, dodajući da će studentkinje biti kažnjene sa 100 pakistanskih rupija (0,6 evra).

Obaveštenje izdato 21. januara izazvalo je oštre reakcije. Korisnici društvenih medija, studenti i aktivisti za ljudska prava su rekli da se time gaze prava studenta. Na društvenim medijima, aktivisti su osudili meru kao još jedno ograničenje prava žena u tom duboko religioznom i konzervativnom regionu.

Možda zbog buke koju je izazvao, univerzitet sa sedištem u Muzafarabadu, ipak je 27. januara povukao naređenje.

Međutim, privremena zabrana je bila samo poslednji pokušaj uvođenja islamskih pravila oblačenja u školama i univerzitetima u Pakistanu i Kašmiru, gde su muslimani u velikoj većini.

'Nazadne mere'

Predavač na univerzitetu, koji nije želeo da mu se navede ime, rekao je za RSE da je uprava preduzela taj korak posle žalbi na vulgarne grafite ispisane karminom u učionicama i ženskim toaletima.

Fotografija koju je nastavnik poslao RSE-u prikazivala je zamrljani grafit. Autentičnost fotografije nije mogla biti potvrđena.

Pokušaji univerziteta da objasni zabranu nisu uspeli da spreče kanonadu kritika.

"Da li je to realno?", pitala je pakistanska senatorka Šeri Rehman. "Zar ne postoje bolje stvari na koje bi uprava univerziteta fokusirala svoje vreme i energiju?"

Aurat marš, kolektiv grupa za prava žena, saopštio je da je "takva nazadna mera institucije koja bi trebalo da bude bastion slobode alarmantna" i da "krši osnova prava studentkinja".

Ašgar Hajat, novinar pakistanske televizijske mreže GNN, ocenio je da je zabrana "ekstremno smešna". "Umesto da obezbeđuje kvalitetno obrazovanje našoj omladini, uprava uvodi zabranu na ruž".

Aktivista za ljudska prava Ali Kašmiri rekao je da je taj potez "još jedan napad na slobodu izbora".

Kontroverza s hidžabom

Privremena zabrana ruža je poslednja kontroverza u školama i univerzitetima u Pakistanu, gde su neke institucije pokušale da odvoje učenice, kao i da uvedu stroga pravila oblačenja za žene.

Vlasti u pakistanskoj severozapadnoj provinciji Hajber-Pahtunva u septembru su izdale naređenje kojim učenice u dva grada obavezno moraju da nose odeću koja im pokriva glave.

Učenici u školi u Pešavaru
Učenici u školi u Pešavaru

Okružni obrazovni zvaničnici u provincijskoj prestonici Pešavar izdali su cirkular s uputstvom čelnicima vladinih škola za devojčice da "nalože svim učenicama da nose haljinu/čador da se prekriju/sakriju/pokriju kako bi se zaštitile od nemoralnih incidenata".

"To pitanje se mora rešavati s najvećom urgentnošću i značajem", dodaje se.

Okružno odeljenje za obrazovanje u gradu Haripur, takođe u provinciji Hajber-Pahtunva, ranije je izdalo sličnu direktivu.

Ti potezi su izazvali reakcije na društvenim medijima gde su ih aktivisti osuđivali kao još jedno ograničenje ženskih prava.

Ali su opet, posle negodovanja širom zemlje, vlasti povukle takva naređenja.

XS
SM
MD
LG