Dostupni linkovi

Palestinska Ambasada u BiH: Trumpov plan krši rezolucije


Donald Trump i Benjamin Netanyahu

Palestinska Ambasada u Bosni i Hercegovini ocijenila je kako američki predsjednik Doanld Trump predloženim planom o uspostavljanju palestinske države sa glavnim gradom u dijelovima Istočnog Jeruzalema krši rezolucije međunarodnog prava, međunarodni zakon i dvodržavno rješenje koje je postalo referenca za bilo kakvo prihvatljivo rješenje.

"Taj plan zaista neće dati pravo Izraelu, niti postati obavezujući za Palestince, a naš narod će sa svojim legitimnim rukovodstvom ostati nepokolebljiv i nastaviti borbu dok ne ostvarimo svoja legitimna prava", navodi se u saopćenju, palestinske ambasade u BiH.

Navodi se još kako predsjednik Trump "stavlja Sjedinjene Američke Države u poziciju partnera i zaštitnika okupacije i izraelske okupatorske države".

Američki predsjednik predložio je u utorak, 28. januara, uspostavljanje palestinske države sa glavnim gradom u dijelovima Istočnog Jerusalima, istakavši da je to situacija u kojoj "dobijaju obje strane".

Ovaj prijedlog je okosnica mirovnog plana za Bliski Istok, kojeg je Trump objavio u Vašingtonu u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Dodao je da je palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u pismu obavijestio o planu tražeći njegovu podršku, a agencija Frans pres (AFP) javila je da su Palestinci već odbacili Trumpov prijedlog.

Na Trampovom predstavljanju plana nije bilo palestinskih zvaničnika, a agencije javljaju da su predstavljanju prisustvovali ambasadori Omana, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Nazivajući plan "istorijskom šansom" za Palestince da ostvare nezavisnu državu, Trump je dodao da bi to mogla biti "posljednja prilika koju će ikada imati".

"Palestinci su zaslužili daleko bolji život", rekao je Trump.

XS
SM
MD
LG