Dostupni linkovi

BiH: Uhapšeno 19 osoba zbog trgovine narkoticima


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Devetnaest osoba je uhapšeno u policijskoj akciji na području Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona koju su u srijedu ujutro izveli pripadnici Federalne uprave policije, a po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

„Osobe su lišene slobode zbog krivičnog djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. One se sumnjiče da su kao članovi grupe od augusta 2019. godine neovlašteno nabavljali i prodavali opojnu drogu kanabis, antatamin, kokain i heroin“, kaže Bavčić.

Akciju provode pripadnici Federalne uprave policije, a po nalogu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

U toku su pretresi na 24 lokacije na području Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona Sarajevo.

„Tom prilikom je pronađena i oduzeta veća količina opojne droge“, kazala je Bavčić.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine u nedjelju su u saradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, pretresli jednu lokaciju na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli oko 400 kilograma opojne droge „skunk“ i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Riječ je o najvećoj zapljeni droge u najmanje nekoliko posljednjih godina u Bosni i Hercegovini.

Prema navodima Tužilaštva BiH, vrijednost ove droge na ilegalnom narko-tržištu na području zemalja EU dostiže vrijednost od više miliona maraka.

U akciji je uhapšena jedna osoba.

BiH je uglavnom tranzitna zemlja za trgovinu nezakonitim drogama i nedozvoljenim susptancama, prema Evropskom centru za praćenje droga i zavisnosti od droga, nadležnom za pitanja vezana za drogu u Evropi.

U svom Izvještaju o strategiji međunarodne kontrole narkotika, objavljenom u maju 2019., američki State Department također je opisao BiH, ne kao glavnog proizvođača ili zemlje sa najviše potrošača nezakonitih droga, već kao "prije svega tranzitnu zemlju, smještenu između prerađivačkih centara u Jugozapadnoj Aziji i tržišta zapadne Evrope.“

XS
SM
MD
LG