Dostupni linkovi

SIPA oduzela 400 kilograma skanka na području Gornjeg Vakufa


Pripadnik SIPA, ilustracija
Pripadnik SIPA, ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine u nedjelju su u saradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, pretresli jednu lokaciju na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli oko 400 kilograma opojne droge „skunk“ i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Riječ je o najvećoj zapleni droge u najmanje nekoliko posljednjih godina u Bosni i Hercegovini.

Prema navodima Tužilaštva BiH, vrijednost ove droge na ilegalnom narko-tržištu na području zemalja EU dostiže vrijednost od više miliona KM. U akciji je uhapšena jedna osoba.

"Prostorije preduzeća nalaze se pod blokadom i nadzorom specijalne jedinice SIPA, a pretresi se nastavljaju tokom dana. Akcija je rezultat višemjesečne istrage na kojoj rade Tužilaštvo BiH i SIPA", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

BiH je uglavnom tranzitna zemlja za trgovinu nezakonitim drogama i nedozvoljenim susptancama, prema Evropskom centru za praćenje droga i zavisnosti od droga, nadležnom za pitanja vezana za drogu u Evropi.

U svom Izvještaju o strategiji međunarodne kontrole narkotika, objavljenom u maju 2019., američki State Department također je opisao BiH, ne kao glavnog proizvođača ili zemlje sa najviše potrošača nezakonitih droga, već kao "prije svega tranzitnu zemlju, smještenu između prerađivačkih centara u Jugozapadnoj Aziji i tržišta zapadne Evrope.“

XS
SM
MD
LG