Dostupni linkovi

SZO podigla međunarodnu pretnju od kineskog virusa na visoku


Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izmenila je danas svoju procenu pretnje vezane za novi oblik korona virusa u Kini na međunarodnom nivou, ocenivši da je "visoka" a ne više "umerena" kako je do sada pisalo, zbog, kako je navedeno "greške u formulaciji".

SZO je do sada pisala da je rizik od virusa "jako visok u Kini, visok na regionalnom nivou i umeren na međunarodnom nivou".

"Radilo se o grešci u formulaciji i mi smo je ispravili", rekao je za Frans pres portparol organizacije čije sedište je u Ženevi.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus došao je danas u Kinu da se sastane sa državnim zvaničnicima i zdravstvenim stručnjacima koji pokušavaju da zaustave širenje ; virusa od koga je do sada u Kini umrla 81 osoba a 2.750 je zaraženo, prenosi AP.

On je rekao da ta zdravstvena agencija UN želi da razume najnoviji razvoj događaja i pojača partnerstvo sa Kinom u pružanju dalje zaštite protiv epidemije.

Prošle nedelje SZO je odlučila da ne proglasi globalno zdravstveno vanredno stanje navodeći da je Kina preduzela vrlo snažne mere uključujući izolaciju velikih gradova gde živi oko 50 miliona ljudi koje će, kako se nadaju, biti efikasni u zaustavljanju virusa.

Tedros je rekao da neće oklevati da ponovo sazove vanredni odbor SZO da proceni situaciju ukoliko se stanje u Kini promeni.

XS
SM
MD
LG