Dostupni linkovi

Predsednik MOK: Brajant je bio pravi olimpijski šampion


Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je danas da je Kobi Brajant bio "izvanredan i pravi olimpijski šampion".

Legendarni NBA košarkaš Kobi Brajant poginuo je juče u padu helikoptera u blizini Los Anđelesa.

On je osvojio dve zlatne olimpijske medalje sa selekcijom SAD 2008. godine u Pekingu i četiri godine kasnije u Londonu.

Brajant je radio i na kandidaturi Los Anđelesa za domaćina Olimpijskih igara, gradu u kome je sa Lejkersima osvojio pet šampionskih titula NBA lige.

"Prihvatio je moć sporta da promeni život ljudi. Nakon što se povukao iz igre koju je toliko voleo, nastavio je da podržava olimpijski pokret i bio je inspiracija za Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028. godine", naveo je Bah u saopštenju.

"Svima će nedostajati njegova energija i skromna priroda. Mislimo na njegovu porodicu i prijatelje i ostale žrtve", dodao je Bah.

Generalni sekretar Međunarodne košarkaške federacije (Fiba) Andreas Zagklis opisao je Brajanta kao "sunce u košarkaškom svemiru, koje sija na terenu i van njega".

Ceo svet žali zbog Brajantove pogibije, odajući mu poslednji počast: sadašnji i bivši košarkaši NBA, poput Karima Abdula Džabara, zatim ostali srportisti kao što su igrač golfa Tajger Vuds, fudbaleri Kristiano Ronaldo

"Veoma sam tužan zbog srceparajuće vesti o smrti Kobea i njegove ćerke Đijana. Kobe je bio istinska legenda i inspiracija za mnoge..."

Od Brajanta su se oprostili i Lionel Mesi, teniseri Rafael Nadal i Novak Đoković, te mnogi drugi. Zbog tragičnog Brajantovog odlaska žale i navijači širom sveta te poznate ličnosti poput bivšeg američkog predsednika Baraka Obame.

Osim Brajanta poginula je i njegova 13-godišnja ćerka Đijana i još sedmoro ljudi, kada se helikopter srušio u Kalabasasu, zapadno od Los Anđelesa. Bio je očekivan dolazak Brajanta i njegove ćerke na košarkašku utakmicu u Sportskoj akademiji Mamba.

Među žrtvama su i Džon Altobeli (John Altobelli), trener bejsbol tima “Orange Coast College), njegova ćerka Alisa (Alyssa) i supruga Keri. Poginula je i Kristina Mauzer (Christina Mauser), pomoćnica trenera košarkaškog tima “Harbor Day School”, potvrdio je njen suprug.

Mesto pada helikoptera
Mesto pada helikoptera

CNN javlja da su vremenski uslovi bili veoma loši sa veoma slabom vidljivošću zbog magle i oblaka. Zbog toga je policija Los Anđelesa prizemila svoje helikoptere u nedelju, jer, po rečima njenog portparola, nisu postojali minimalni uslovi za letenje. U toku je istraga nesreće.

XS
SM
MD
LG