Dostupni linkovi

Zvizdić i Čović u Briselu


Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović, komesar za proširenje i susjedstvo Evropske unije (EU) Oliver Varhelyije i predsjedavajući Zastupničkog Doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić
Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović, komesar za proširenje i susjedstvo Evropske unije (EU) Oliver Varhelyije i predsjedavajući Zastupničkog Doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić

Predsjedavajući Zastupničkog Doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović, razgovarali su u ponedjeljak, u Briselu, sa komesarom za proširenje i susjedstvo Evropske unije (EU) Oliverom Varhelyijem.

Teme razgovora su bile trenutna politička situacija, pozitivni odnosi i koraci koje Bosna i Hercegovina poduzima na svom evropskom putu, saopšteno je iz pres službe Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Zvizdić i Čović iskazali su, kako je saopšteno, potpunu posvećenost Bosne i Hercegovine daljem unapređenju procesa evropskih integracija, ekonomskom razvoju, jačanju vladavine prava i unapređenju odnosa u regionu, posebno se fokusirajući na realizaciju uslova za dobijanje kandidatskog statusa za BiH.

Komesar Varhelyi je kazao kako je predstojeći samit u Zagrebu, za vrijeme hrvatskog predsjedavanja Evropskom unijom, prilika za fokusiranje na regiju zapadnog Balkana, te za poticanje razvoja obrazovanja i ekonomije.

Razgovarano je I o problemu migranata u Bosni I Hercegovini.

U saopštenju za javnost se navodi da su Zvizdić i Čović rekli da BiH i dalje očekuje pomoć EU, kao i povećani angažman svih institucija kako bi se ulazak i kretanje migranata stavili pod kontrolu.

“ Sagovornici su prilikom susreta izrazili potpunu opredijeljenost BiH za članstvo u EU. Ističući nužnost dijaloga, saradnje i političke stabilnosti, naglasili su da su reforme ključni korak ka osiguravanju uvjeta za postizanje konkretnih iskoraka u ispunjavanju vanjskopolitičkih ciljeva”, navodi se u saopštenju za javnost.

Denis Zvizdić i Dragan Čović borave u dvodnevnoj posjeti Briselu, gdje će učestvovati na Samitu predsjednika Evropskog parlamenta sa predsjednicima parlamenata država Zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG