Dostupni linkovi

Ostavka slovenačkog premijera, traži prevremene izbore


Slovenački premijer Marjan Šarec u ponedeljak je izjavio da će parlamentu već danas uputiti svoju ostavku i da je najbolje da se što pre održe vanredni parlamentarni izbori.

On je kazao na vanrednoj konferenciji za novinare da njegova manjinska vlada u sadašnjoj situaciji nije u stanju sprovesti potrebne reforme.

"S ovim sastavom parlamenta i s ovom koalicijom ne mogu ispuniti očekivanja ljudi, ali bi to mogao nakon izbora", kazao je Šarec.

Pre Šareca ostavku je ponudio ministar finansija Andrej Bertoncelj, zbog neslaganja s Šarecom oko zakona o ukidanju dopunskog zdravstvenog osiguranja o kojemu je parlament trebao glasati u sredu, javlja Fena.

Alternativa novim izborima je moguće traženje nove većine u parlamentu, odnosno novog mandatara prelazne vlade.

Šarec je kazao da bi nabolje rešenje ipak bili vanredni izbori te dodao da je dogovorio da bi na njima njegova Lista Marjana Šareca (LMŠ) mogla nastupiti u koaliciji sa Strankom modernog centra (SMC), sadašnjeg ministra za privredu Zdravka Počivalšeka.

Na izborima 2018. Lista Marjana Šareca (LMŠ) osvojila je 13 mesta u 90-očlanom parlamentu, dvostruko manje od Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, ali je Šarec dobio mandat za sastav vlade budući da Janša nije uspeo okupiti svoju parlamentarnu većinu.

Šarecova stranka u koaliciju je ušla sa Strankom modernog centra (SMC), Socijalnim demokratima (SD), Demokratskom strankom penzionera (DESUS) i Strankom Alemke Bratušek (SAB) te okupila 43 zastupnika u parlamentu, što je manje od potrebne većine od 46 zastupnika.

Podršku u vladinim zakonskim projektima pružala joj je opoziciona stranka Levica (L), ali je ona prekinula saradnju s vladom pre tri meseca, zbog neslaganja oko socijalne politike. Od tada su počeli problemi za Šareca, koji je preživljavao uz pomoć provizornih dogovora s nekim delovima opozicije, uključujući Jelinčićevu Slovensku nacionalnu stranku (SNS).

XS
SM
MD
LG