Dostupni linkovi

Poginuo košarkaš Kobe Bryant, njegova ćerka Gianna i još sedam osoba


Kobe Bryant
Kobe Bryant

Legendarni košarkaš Los Angeles Lakers Kobe Bryant poginuo je zajedno sa svojom 13-godišnjom kćerkom Giannom te još sedam putnika u padu helikoptera.

Helikopter se srušio u nedjelju oko 10 sati ujutro po lokalnom vremenu iznad brdovitoga terena u Calabasasu u Kaliforniji, oko 65 km sjeverozapadno od Los Angelesa.

"Nije bilo preživjelih. Imamo potvrdu koja pokazuje na to da je u helikopteru bilo devet ljudi, pilot i osam putnika", izjavio je na konferenciji za novinare šerif Los Angelesa Alex Villanueva. Odbio je identificirati žrtve.

Na pitanje novinara vjeruje li da je na mjestu nesreće bilo devet tijela, nakon što je u ranijim izvješćima naznačeno samo pet mrtvih, Villanueva je rekla: "To vjerujemo, da."

Povjerenik NBA-a Adam Silver potvrdio je da su Bryant i njegova kćerka Gianna među poginulima pa je uputio sućut Bryantovoj supruzi Vanessi.

NBC News je objavio da su još poginuli suigračica iz košarkaške ekipe Bryantove kćeri te roditelj suigračice John Altobelli i pilot. John Altobelli je trener bejzbol kluba Orange Coast. Među poginulima je, kako piše TMZ, i Christina Mauser. Mauser je bila košarkaška trenerica. Tko su ostali poginuli, za sada nije poznato.

Vatrogasci na mestu pada helikoptera
Vatrogasci na mestu pada helikoptera

Prethodno je lokalni načelnik policije, ne navodeći imena stradalih, na twiteru napisao da se dogodila nesreća, da se srušio helikopter i da nema preživjelih, a sajt TMZ je prenio da je u letelici bio i legendarni košarkaš.

Iako uzrok pada helikoptera nije poznat, razlog bi mogao biti jako loše vrijeme.

CNN-ov meteorolog Michael Guy kazao je kako je bila jako loša vidljivost u vrijeme kad je helikopter pao. Bilo je dosta magle.

"Vlažnost zraka bila je 100 posto, to znači da je zrak bio poput juhe", rekao je.

Loše vremenske uvjete potvrdila je i policija.

"Vremenski uvjeti u nedjelju ujutro nisu zadovoljavali minimalne uvjete za letenje policije u Los Angelesu, rekao je glasnogovornik Josh Rubenstein CNN-u.

FBI istražuje nesreću. Oni su već na mjestu nesreće i pomažu lokalnim policijskim snagama. Nacionalni odbor za sigurnost prijevoza vodi istragu o uzrocima nesreće.

Kobe Bryant (41) je rođen 1978. godine u Filadelfiji, od 1996. do 2016. godine nastupao je za Los Angeles Lakers, sa kojima je osvojio pet NBA titula.

Draftovao ga je Šarlot, ali je čitavu karijeru proveo u Lakersima, koji su povukli dresove sa brojevima 8 i 24, koje je Bryant nosio.

Kobe je dva puta bio najkorisniji igrač finala NBA prvenstva, jednom MVP regularne sezone, 18 puta učestvovao je na "Ol-star" utakmici, osvojio takmičenje u zakucavanjima, u dva navrata bio najbolji strijelac lige.

Sa reprezentacijom SAD osvojio je dvije zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine.

Iz profesionalne košarke povukao se 2016. godine, a u posljednjem meču u karijeri postigao je 60 poena.

XS
SM
MD
LG