Dostupni linkovi

Zdravstveni zvaničnici Kine: Novi virus slabiji od Sarsa, ali se lakše širi


Novi oblik koronavirusa koji se pojavio u Kini nije toliko snažan kao virus Sarsa, koji je izazvao epidemiju početkom dvehiljaditih, ali se pokazao zaraznijim sa mogućnošću prenosa pre pojave simptoma, izjavili su visoki kineski zdravstveni zvaničnici.

Novi virus koji se prvo pojavilo u Vuhanu, u centru zemlje u decembru, i od koga je u Kini zaraženo gotovo 2.000 ljudi, a umrlo 56 prema poslednjim podacima, pripada, kao i Sars porodici koronavirusa, i takođe se prenosi između ljudi i prepoznaje se po ozbiljnim respiratornim teškoćama.

Od Sarsa je u svetu umrlo 774 ljudi, od kojih 349 u kontinentalnoj Kini i 299 u Hongkongu.

"Koliko vidimo za sada ta bolest nije tako snažna kao Sars", rekao je Gao Fu, šef kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti na konferenciji za novinare u Pekingu.

"Ipak izgleda da je kapacitet širenja ovog virusa jači", rekao je na istoj konferenciji za novinare Ma Sjaovej, šef Nacionalne komisije za zdravlje (CNS), koja je na nivou ministarstva.

Novi virus ima period inkubacije koji može da traje do dve nedelje i zaraza je moguća tokom perioda inkubacije, odnosno pre nego što se pojave simptomi, rekao je Ma, i dodao da se to takođe razlikuje od Sarsa.

Kriza je izbila u jeku velikih putovanja za kinesku Novu godinu, kada ima sedam dana praznika tokom kojih se obično masovno putuje širom zemlje. To, smatraju zvaničnici može da bude i najbolja šansa da se zaustavi širenje virusa, pošto ukoliko se restrikcije u saobraćaju uspešno sprovedu to bi moglo da dozvoli da se dobije u vremenu i pripremi sledeća etapa prevencije i kontrole epidemije, rekao je Li Bin pomoćnik ministra u CNS-u.

"Još ne znamo tačno kako će epidemija da se razvija. Situacija u kojoj se razvija nije potpuno pod našom kontrolom", rekao je on.

Stručnjak za zarazne bolesti na univerzitetu Vuhan Gui Sijen, smatra da bi broj zaraženih mogao da dostigne vrhunac oko 8. februara, pre nego što počne da pada.

"Sada broj novih dijagnostifikovanih pacijenata raste iz dana u dan, ali ne bi trebalo da prođe dugo vremena pre nego što se dostigne vrhunac, preokret, koji bi mogao da bude negde oko Praznika lampiona (8. februar ove godine)", procenio je on, prenosi list Dnevnik naroda.

On je takođe potvrdio da je novi koronavirus manje opasan od Sarsa. Kako je rekao, stopa smrtnosti od Sarsa je bila oko 10 odsto a od novog koronavirusa je manja.

"Ne treba biti nemaran ali ni paničiti, simptomi su kod većine pacijenata benigni i izlečivi", rekao je on.

Kontrola korona virusa u državama Zapadnog Balkana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

XS
SM
MD
LG