Dostupni linkovi

Sančez odbio da primi Gvaida i pozvao na dijalog u Venecueli


Pedro Sančez
Pedro Sančez

Španski premijer Pedro Sančez, kojeg je opozicija kritikovala što je odbio danas da razgovara sa liderom opozicije u Venecueli Huanom Gvaidom, izjavio je da je dijalog neophodan za rešavanje krize u toj latinoameričkoj zemlji.

"To je složena kriza koja zahteva dijalog... Stav španske vlade uvek je bio da daje prednost dijalogu" opozicije i vlasti predsednika Venecuele Nikolasa Madura, rekao je Sančez.

Premijer je dodao da je njegova vlada uvek podržavala opoziciju u Venecueli i da dodao da se zalaže za organizovanje izbora u toj zemlji. Sančez je podsetio da je Španija pružila utočište opozicionaru Leopoldu Lopesu koji se sklonio u špansku ambasadu u Karakasu.

Kako je Venecuela podijelila svijet?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Sančez, koji je bio jedan od prvih evropskih lidera koji je podržao Gvaida prošle godine kao privremenog predsednika Venecuele, izvazao je kritike što ga danas neće primiti.

Gvaido, koji boravi u poseti evropskim zemljama, sastao se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i britanskim premijerom Borisom Džonsonom. U Madridu će razgovarati sa šeficom španske diplomatije Arančom Gonzales.

Španska desnica smatra da je Sančez promenio stav o Gvaidu posle ulaska u vladu stranke Podemos, koja je bila bliska sa vladom Madura.

XS
SM
MD
LG