Dostupni linkovi

Borrell: U februaru sastanak zemalja potpisnica nuklearnog sporazuma s Iranom


Josep Borrell
Josep Borrell

Zemlje potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine sastat će se u februaru u nastojanju da se očuva dogovor uprkos povlačenju Sjedinjenih Američkih Država, rekao je danas šef evropske diplomatije Josep Borrell, prenosi Reuters.

"Sljedeći sastanak mješovite komisije biće održan u februaru", rekao je Borrell bez preciziranja datuma ili dodatnih detalja.

On je ovo izjavio sedam dana nakon što su evropske zemlje potpisnice ugovora, Njemačka, Francuska i Velika Britanija, odlučile pokrenuti proceduru protiv Teherana zbog kršenja odredbi iz sporazuma. Ove tri države pokrenule su 14. januara mehanizam rješavanja spora, kako bi primorale Teheran da se vrati poštivanju svojih obaveza.

"Postoji saglasnost da je potrebno više vremena zbog složenosti problema. Vremenski okvir se stoga produžava", naveo je Borrell u izjavi.

Kina i Rusija su također potpisnice sporazuma iz 2015. godine i javno su izrazile zabrinutost zbog odluke ove tri evropske države o pokretanju mehanizma. Sve strane kažu da žele spasiti sporazum, iz kojeg je američki predsjednik Donald Trump povukao SAD u maja 2018. godine, ponovo pnamećući ekonomske sankcije Iranu.

Iran je 6. januara najavio da će ukinuti ograničenja na obogaćivanje uranijuma.

XS
SM
MD
LG