Dostupni linkovi

Vandali podmetnuli požar u džamiji u istočnom Jerusalimu


Jevrejsko naselje na Zapadnoj obali u blizini Jerusalima, ilustrativna fotografija
Jevrejsko naselje na Zapadnoj obali u blizini Jerusalima, ilustrativna fotografija

Ekstremistički jevrejski doseljenici sinoć su podmetnuli požar u džamiji i ispisali rasističke grafite na njenim zidovima u selu Beit Safafa, jugozapadno od Jerusalema, saopćili su svjedoci.

Grupa jevrejskih doseljenika ušuljala se u selo prije zore, podmetnuvši požar u džamiji Al-Badriya, izazivajući djelimične štete na vjerskom objektu. Doseljenici su također ispisali sprejom rasističke parole na zidovima džamije, kao što su "Smrt Arapima" i "Smrt Palestincima".

Ministarstvo za vjerska pitanja i Awfaq, nadležan za upravljanje džamijom, osudili su napad kao "gnusni zločin koji je dokaz brutalnosti izraelske rasističke mašinerije prema islamskim i hrišćanskim svetinjama u Palestini".

"Ovaj zločin je flagrantni napad na muslimane i njihove osjećaje", navodi ministarstvo u saopćenju.

Brojni palestinski aktivisti i grupe za ljudska prava u više su navrata optuživali Izrael da potiče "kulturu nekažnjivosti" za jevrejske doseljenike koji počine akte vandalizma nad Palestincima, njihovim džamijama i privatnoj imovini.

Doseljeničko nasilje nad Palestincima i njihovom imovinom rutina je na Zapadnoj obali, što predstavlja kršenje međunarodnog prava, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Više od 600.000 doseljenika živi u isključivo jevrejskim naseljima širom okupiranih istočnog Jerusalema i Zapadne obale, što je također u suprotnosti s međunarodnim pravom.

XS
SM
MD
LG