Dostupni linkovi

Obeležena 78. godišnjica Novosadske racije


Obilježavanje godišnjice Novosadske racije
Obilježavanje godišnjice Novosadske racije

Komemorativnim skupom na Dunavu kod spomenika Porodica, u znak sećanja na žrtve akcije okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, u kojoj je tokom januara 1942. godine ubijeno i pod led Dunava bačeno više od četiri hiljade ljudi održan je u Novom Sadu.

Na obeležavanju na Keju žrtava novosadske racije gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je da sećanje na nastradale treba da bude opomena da fašizam uvek jača u teškim i izazovnim vremenima.

„Ideologije poput fašizma su stalna pretnja. Love u nesigurnim vremenima, love slabe ljude bez prošlosti i identiteta. Zato fašizmu moramo da budemo brana, uvek i svugde“, rekao je on.

Vladika bački Irinej, održao je pored spomen-obeležja žrtvama pomen Srpske pravoslavne crkve i podsetio da je i danas deo sveta u problemima u kojima stradaju nevini ljudi.

„Mi nemamo pravo na zaborav. Sa jedne strane iz pijeteta prema žrtvama, a sa druge strane da bismo bili spremni šta se sve može dogoditi u budućnosti, i da bismo koliko je to do nas, ponavljanje zla i zločina sprečili“, istakao je on.

Vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asijel kazao je da je sećanje nužno da bi zajednica shvatila težak teret prošlosti i da bi sve učinila da se slične stvari ne ponove.

Vence na spomenik Porodica položili su predstavnici pokrajinskih i republičkih vlasti, kao i jevrejske i romske zajednice.

Pre same komemoracije otkrivena je i info-tabla posvećena stradanju Novosađana tokom Novosadske racije, u centru Novog Sada. Organizacioni odbor je ranije izrazio nadu da će uskoro biti izgrađen i Memorijalni centar koji će biti posvećen žrtvama racije u južnoj Bačkoj.

XS
SM
MD
LG