Dostupni linkovi

Usvojena odluka o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo


Skupština Kantona Sarajevo usvojila je u četvrtak Odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine.

Odluka će se primjenjivati retroaktivno od 1. januara i neće se čekati objavljivanje u Službenim novinama, već stupa na snagu danas, rečeno je na sjednici.

Ovom odlukom isplata januarskih plata i socijalnih naknada za oko 23.000 budžetskih korisnika u Kantonu Sarajevo, jednog od deset kantona u Federaciji BiH, više nije dovedena u pitanje.

Dogovor o deblokadi vlasti u Kantonu Sarajevo postignut je 20. januara, kada su dva politička bloka - Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB), Demokratska fronta (DF) i Bosanska stranka (BOSS) postigli dogovor sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), Narodom i pravdom (NiP), Našom strankom (NS), Nezavisnom bosanskohercegovačkom listom (NLB), te samostalnim zastupnicima.

Blokada rada Skupštine Kantona Sarajevo počela je od kad je postignut dogovor 13. decembra 2019. godine između predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, predsjednika Demokratske fronte (DF) Željka Komšića i predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića da te tri stranke koaliraju na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Tada su Demokratska fronta i Savez za bolju budućnost napustili takozvanu "šestorku" koja je od opštih izbora 2018. godine imala vlast na nivou Kantona Sarajevo. Te dvije stranke, kojima se pridružila i Bosanska stranka – BOSS, okupili su se oko Stranke demokratske akcije (SDA), koja je do tada bila u opoziciji u Kantonu Sarajevo.

Zbog političke situacije u Kantonu Sarajevo, zbog koje nije usvojen budžet za 2020. niti odluka o privremenom finansiranju, sindikati budžetskih korisnika su tokom prošle sedmice, najavili štrajk i proteste.

Isto su ponovili i na sastanku u ponedjeljak, najavljujući generalni štrajk i proteste za 28. januar, pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo.

XS
SM
MD
LG