Dostupni linkovi

Desetine svetskih lidera na skupu protiv antisemitizma u Jerusalimu


Svetski državnici u Jerusalimu
Svetski državnici u Jerusalimu

Desetine svetskih lidera okupilo se danas u Jerusalimu na najvećoj ikad održanoj komemoraciji holokausta u okviru borbe protiv antisemitizma danas.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Francuske Emanuel Makron, britanski princ Čarls, potpredsednik SAD Majk Pens i predsednici Nemačke, Italije i Austrije su među više od 40 zvaničnika koji prisustvuju Petom svetskom forumu holokausta koji se poklapa sa 75. godišnjicom oslobođenja logora smrti Aušvic.

Tročasovni događaj u Memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu, nazvan "Sećanje na holokaust: borba protiv antisemitizma" ima za cilj da pokaže da postoji ujedinjeni front u komemoraciji genocida nad evropskim Jevrejima usred porasta nasilja protiv Jevreja na tom kontinentu i širom sveta.

Medjutim, nesporazumi iz Drugog svetskog rata prožimaju skup i predsednik Poljske Andžej Duda ga bojkotuje jer nije pozvan da govori, dok je Putinu data ključna uloga u događaju u vreme kada vodi kampanju da umanji odgovornost za predratni pakt Sovjetskog Saveza sa nacistima i da odgovornost za početak rata okrene ka Poljskoj.

Uoči skupa predsednik Izraela Ruven Rivlin apelovao je na svetske lidere da "ostave istoriju istoričarima".

"Uloga političkih lidera, svih nas, je da oblikujemo budućnost", rekao je on.

Ovaj skup je jedan od najvećih u istoriji Izraela i više od 10.000 policajaca je razmešteno u Jerusalimu i na glavnim auto-putevima, a veliki delovi grada su zatvoreni.

Za premijera Izraela Benjamina Netanjahua to je mogućnost da učvrsti svoj diplomatski status i dobije podsticaj pred treće izbore za manje od godinu dana, zakazane za 2. mart.

On koristi sastanke sa svetskim liderima da istakne oštro protivljenje Iranu, između ostalog.

Izraelski lider podseća da Iran otvoreno objavljuje svaki dan "da želi da zbriše Izrael sa lica zemlje" i da je "lekcija Aušvica, zaustaviti loše stvari dok su male i da Jevreji nikada neće biti bez odbrane suočeni sa onima koji teže da ih unište", prenosi Beta.

Za istoričare glavna poruka je obrazovanje usred rastućih znakova o neznanju i indiferentnosti prema holokaustu.

Procenjuje se da se oko 80 odsto evropskih Jevreja smatra nebezbednim na tom kontinetu.

Fondacija Svetskog foruma holokausta osovana je 2005. godine i održala je forume ranije u Aušvicu, u Ukrajini u Babi Jaru i bivšem logoru Terezin.

Ovo je prvi put da se održava u Izraelu.

Zvanična komemoracija povodom 75. godišnjice oslobođjenja Aušvica održaće se naredne nedelje na mestu gde se nalazio logor u južnoj Poljskoj.

Istraživači Univerziteta Tel Aviv objavili su prošle godine da su nasilni napadi na Jevreje porasli značajno 2018. i da je najveći broj Jevreja ubijen posle više decenija.

Zebeležili su 400 slučajeva, a porast je najdramatičniji u Zapadnoj Evropi, u Nemačkoj za oko 70 posto.

Uz oružane i druge napade i vandalizam takođe su primećene antisemitske poruke na internetu i novinama dok ekstremističke političke partije jačaju u nekoliko zemalja.

XS
SM
MD
LG