Dostupni linkovi

Marković nudi Amfilohiju nastavak razgovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti


Duško Marković
Duško Marković

Crnogorski premijer Duško Marković najavio je da će se do kraja ove sedmice zvanično obratiti Mitropolitu crnogorskom primorskom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohiju, nudeći mu nastavak razgovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti kome se žestoko protivi ta crkva i koja traži njegovo povlačenje.

Marković je gostujući u jutarnjeg programu Radio Televizije Crne Gore (RTCG) takvu mogućnost ponovo odbacio, poručujući da je jedina opcija da nezadovoljna strana Zakon ospori u cjelosti ili pojedine njegove norme pred Ustavnim sudom. Marković je istakao kako je Mitropolija Crnogorska primorska jedina adresa za dijalog.

Komentarišući višesedmične proteste koje u gotovo svim crnogorskim gradovima organizuje Srpska crkva u Crnoj Gori Marković je ocijenio da dešavanja poslije usvajanja Zakona nijesu samo otpor zakonu, već je, kako je rekao, sve preraslo u obračun sa Crnom Gorom i njenim institucijama i pravom da država suvereno odlučuje o unutrašnjim pitanjima.

"Taj atak i neviđenu propagandu, nosili su akteri unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije akteri iz susjedne Srbije", naglasio je Marković. On je odnose Crne Gore i Srbije okvalifikovao kao najlošije od obnove crnogorske nezavisnosti na referendumu 2006 godine, ali, kako je dodao ne zaslugom Podgorice.

Poručio je da Crna Gora Srbiju gleda kao prijateljsku zemlju i susjeda sa kojim je dijelila zajedničke vrijednosti.

Podsjetimo, Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, koji je u crnogorskom parlamentu usvojen 28 decembra prošle godine, predviđeno je da vjerske zajednice u Crnoj Gori moraju dokazati da je crkvena imovina, izgrađena prije 1918. godine, u njihovom vlasništvu, jer će se u suprotnom smatrati državnom imovinom. Sa druge strane, Srpska pravoslavna crkva tvrdi kako bi primjena tog zakona značila otimačinu crkvene imovine i takav zakon smatra neustavnim i diskriminatorskim.

XS
SM
MD
LG