Dostupni linkovi

Brazilski tužioci optužuju Glenna Greenwalda za sajber kriminal


Glenn Greenwald
Glenn Greenwald

Savezni tužioci u Brazilu optužili su američkog novinara Glenna Greenwalda za sajber kriminal uz tvrdnje da je 'pomogao, podstakao i vodio' grupu hakera koji su pridobili telefonske poruke između vodećih osoba uključenih u istragu jednog najvećih brazilskih slučaja korupcije.

The Intercept, istraživački medij kojeg uređuje Greenwald objavio je razgovore koje su vodili Moro i tužioci o istrazi nazvanoj 'Praonica' a koji su pokazali kako je sudija savjetovao tužioce u vezi slučaja protiv, sada zatvorenog, bivšeg predsjednika Luiza Inacija Lula da Silve.

"Nećemo biti zastrašeni ovim tiranskim pokušajima da se ušutkaju novinari", napisao je Greenwald u izjavi u kojoj je također rekao kako vlada brazilskog krajnje desnog predsjednika Jaira Bolsonara ne poštuje osnovne slobode medija.

Greenwald je također rekao da su razgovori istražitelja u slučaju 'Praonice' poslani The Interceptu nakon što su bili hakirani.

No, prema tvrdnjama saveznih tužioca, na zaplijenjenom laptopu jednog od hakera je pronađen audio zapis koji dokazuje da je Greenwald savjetovao hakera da izbriše sve poruke povezane sa The Interceptom dok je hakovanje bilo u toku.

"Razgovori su pokazali da je Glenn Greenwald prekoračio svoje novinarske dužnosti navođenjem na radnju koja bi ometala istragu i smanjila mogućnost kaznene odgovornosti", navodi se u saopštenju tužioca.

Greenwaldovi saradnici osuđuju optužbe protiv njega kao napad na medije, napominjući da je brazilska savezna policija u decembru prošle godine rekla da "nije moguće identifikovati moralno ili materijalno učešće novinara' u ovom slučaju.

"Nisam uradio ništa više od onoga što je moj posao kao novinar - etički i u skladu sa zakonom", rekao je Greenwald.

Greenwald, američki novinar sa prebivalištem u Brazilu, postao je međunarodno poznat nakon rada na priči za britanski The Guardian o špijuniranju američke Nacionalne sigurnosne agencije koje je Edward Snowden otkrio 2013. godine.

Za svoj rad sa Snowdenom, Greenwald je dobio Pulicerovu nagradu. The Intercept je osnovao 2016. godine.

XS
SM
MD
LG