Dostupni linkovi

Spor u Senatu o pravilima suđenja Trampu


Lider Republikanske većine u Senatu Mič Mekonel
Lider Republikanske većine u Senatu Mič Mekonel

Senat Kongresa SAD, u kome većinu imaju republikanci predsednika Donalda Trampa, još raspravlja o pravilima postupka opoziva.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell) je u predlogu rezolucije o pravilima suđenja i vremenskom okviru naveo da će menadžeri optužnice, odnosno tužioci koje je delegirao Predstavnički dom morati da izlože svoje argumente u dve maratonske sednice od po 12 sati, koje mogu potrajati do ponoći po američkom vremenu. Isto vreme na raspolaganju će imati i pravni tim predsednika Donalda Trampa.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell) izjavio da će blokirati bilo kakav pokušaj demokrata za glasanje u početnoj fazi o izdavanju obaveznog poziva svedocima i prikupljanju dokumenata.

Lider demokratske manjine Čak Šumer (Chuck Schumer) je rekao da Mekonelova rezolucija o pravilima suđenja"traži od Senata da što brže okonča proces i što više oteža iznošenje dokaza."

Demokrate su istakle da je skraćeno vreme za raspravu pokušaj da se "prikriju predsednikove zloupotrebe pod okriljem noći."

Šumer je istakao da Mekonel "može naterati da se slučaj prezentuje u 2 ili 3 posle ponoći tako da američki građani neće moći da to prate. Ukratko, Mekonelova rezolucija će rezultirati užurbanim suđenjem sa malo dokaza pod okriljem noći."

U međuvremenu, Tramp je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, istakao da je njegovom zaslugom američka ekonomija ostvarila"spektakularne " rezultate, dok se samo usput osvrnuo na klimatske promene što je jedna od glavnih tema ovog skupa.

Na pitanje o impičmentu, kratko je odgovorio: "To je sramno ".

Bela kuća odbacila zahtev demokrata za informacijama o Ukrajini

Bela kuća je odbacila zahtev Demokratske stranke da Trampov advokat Pet Sipoloni (Pat Cipollone) obelodani bilo kakva saznanja iz prve ruke koje ima o zamrzavanju pomoći Ukrajini, što je jedna od ključnih optužnica protiv Trampa.

"Ideja da predsednikov pravni savetnik mora da preda zaštićene dokumente i poverljive informacije je smešna, a implicirati da on ne može da zastupa predsednika SAD u postupku impičmenta je potpuno apsurdna," rekao je portparol Bele kuće Hogan Gidli (Gidley).

XS
SM
MD
LG