Dostupni linkovi

Tramp o najavi aviolinije Beograd-Priština: Još jedna pobeda


Donald Tramp
Donald Tramp

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp oglasio se na Tviteru povodom potpisivanja pisma o namerama Kosova i Srbije sa nemačkom aviokompanijom Lufthanza o uspostavljanju direktnog leta između Beograda i Prištine.

"Svi su govorili da se to ne može ostvariti. Još jedna pobeda – zahvaljujući ambasadorima Robertu O’Brajenu i Ričardu Grenelu", napisao je Tramp.

Srbija i Kosovo potpisali su u ponedeljak u Berlinu pismo o namerama sa nemačkom aviokompanijom Lufthanza o uspostavljanju avionske linije Beograd-Priština.

Nije međutim poznato kada bi ta aviolinija mogla i zvanično da zaživi.

Vazdušna linija između dva grada u prekidu je dvadeset jednu godinu.

Dokument su, u zgradi američke ambasade, parafirali Milun Trivunac, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Srbije i Eset Beriša, direktor Autoriteta civilnog vazduhoplovstva Kosova (AVCK).

Potpisivanju su prisustvovali Robert O’Brajen, savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost i Ričard Grenel, specijalni izaslanik Bele kuće za Srbiju i Kosovo.

Grenel je tim povodom na Tviteru napisao:

"Predsednik Donald Tramp još jednom nas je doveo do istorijske pobede. Kosovo i Srbija danas su potpisali dogovor o uspostavljanju prvog direktnog leta između Prištine i Beograda u poslednjih 21 godinu".

Grenel se zahvalio "Lufthanzi", NATO-u, Robertu O'Brajanu i liderima Kosova i Srbije.

Ovo je i prvi rezultat Grenela koga je Tramp u oktobru, 2019. imenovao za specijalnog izaslanika za dijalog između Srbije i Kosova.

XS
SM
MD
LG